Foto: TTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Oväder, åska och regn över västkusten

Uppdaterad
Publicerad

Kraftiga vindbyar över västkusten har fått Way out west att skjuta upp dagens insläpp till festivalen. Samtidigt drar åska och riklig nederbörd genom landet, både i norr och söder.

Det hittills varma och torra sommarvädret är på väg att byta skepnad. På fredagen drog ovädret ”Johanne” in över Västkusten, och under dagen väntas blåsten stegra till mellan 25 och 30 meter per sekund.

I Göteborg pågår musikfestivalen Way out west, och arrangören Luger följer vädrets utveckling noga. Nyligen kom beskedet att Luger har valt att skjuta upp insläppet till festivalen, vilket leder till att tre konserter ställs in.

– Vi har kontinuerliga möten och vi följer väderleksrapporterna i realtid och vi kommer att vidta de åtgärder som krävs, säger Joakim Skoglund, press- och marknadschef för Luger.

”Stanna i hamn”

De kraftiga vindarna kan även innebära stora risker för den som befinner sig till sjöss.

– Stanna i hamn. Det är det som gäller. Ingen bör ge sig ut på havet i dag, säger Lars Littke, räddningsskeppare hos Sjöräddningssällskapet på Rörö.

Mikael Hinnersson är sjösäkerhetsledare i Sjöräddningssällskapet och befinner sig i Skagen. Även han råder fiskebåtar och andra att hålla sig kvar i hamnen.

– Det har inte blåst så här på hela sommaren. Nu blåser det som man tänker sig att det ska blåsa på Skagen, säger han.

Största faran: bränder

Räddningstjänsten i Göteborg har hittills tagit sig an ett tiotal skador relaterat till bland annat fallna träd. Men den största risken, som bekymrat Sveriges räddningstjänst hela sommaren, är fortfarande densamma: det kan börja brinna.

– Vi har en bra beredskap och bild av situationen i nuläget. Men man vill inte att det börjar brinna någonstans i den här blåsten, säger Lennart Liljerot, räddningschef i Göteborgsområdet

Varning för regn

Det senaste dygnet har oväder dragit in på många håll i landet och SMHI har utfärdat varningar för kraftig vind och nederbörd i landets norra delar. SVT:s meteorolog menar att det kan bli fortsatt ostadigt väder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ovädret Johanne

Mer i ämnet