Foto: TT

Stormen Knud på väg – tågtrafik ställs in

Uppdaterad
Publicerad

Stormen Knud är på väg och SMHI har utfärdat en klass 2-varning. Trafiken på fyra järnvägssträckor i Västsverige stängs av från och med fredag eftermiddag.

– Det görs av säkerhetsskäl, säger Madelene Frödell på Trafikverket.

SMHI varnar för vindhastigheter på mellan 25 och 28 meter per sekund framåt fredagskvällen. Klass 2-varningen för stormbyar gäller Halland, Bohuslän och inåt landet, från Sjuhäradsbygden upp mot sydvästra Vänern och inre Dalsland.

– Det är väder som kan innebära fara för allmänheten, det ska man vara medveten om, säger Sofia Söderberg, jourhavande meteorolog på SMHI.

Stormen Knud

I samråd med SMHI och järnvägsbolagen har Trafikverket beslutat att stänga ned fyra järnvägssträckor från klockan 16 på fredag till och med klockan 14 på lördag.

– Det är i förebyggande syfte, av säkerhetsskäl för att ingen ska bli fast ute på linjen. På de här banorna brukar det blåsa ned träd, säger Madelene Frödell, chef för Trafikverkets trafikledning i väst.

– Vi har extra resurser på plats redo att röja upp.

Följer utvecklingen

Det rör sig om norra Bohusbanan mellan Uddevalla och Strömstad, Viskadalsbanan mellan Borås och Varberg, en bit av Älvsborgsbanan mellan Borås och Herrljunga samt Kinnekullebanan mellan Håkantorp och Gårdsjö.

Västra stambanan från Göteborg till Stockholm påverkas inte.

– Inte i nuläget. Vi följer utvecklingen och hur vinden rör sig. Västra stambanan är trädsäkrad och där brukar det inte blåsa ned träd, säger Madelene Frödell.

Foto: SVT

SJ – som inte har några avgångar på de nedstängda banorna – räknar med att samtliga av bolagets tåg kommer att gå som planerat, men flaggar för att det kan bli trafikstörningar.

Kunder som känner sig osäkra erbjuds att kostnadsfritt boka om eller boka av sin resa i Västsverige.

– Detta gör vi eftersom risken för förseningar är högre än normalt. Vi räknar med att köra tågen, men vi följer de rekommendationer som Trafikverket och SMHI ger oss, säger Dan Olofsson på SJ:s pressjour.

Västtrafik meddelar på sin hemsida att bussar ersätter flera av de inställda tågen.

Från klockan 16 på fredagen till 14 på lördagen är tågtrafiken inställd på sträckorna Uddevalla – Strömstad, Håkantorp – Gårdsjö och Varberg – Borås – Herrljunga.

Fakta: Så förbereder du dig

Se till att det inte finns några lösa föremål i trädgården, på uteplatser och balkonger. Dra in alla markiser.

Kontrollera även att du har mat, ficklampa och värmekälla hemma om stormen skulle orsaka strömavbrott.

Om du har båt bör du se över förtöjningar och lösa föremål. Står båten på land ska du kontrollera att kapellet är ordentligt fastsatt.

Om du har möjlighet, ställ gärna in bilen i ett garage för att skydda den mot föremål som flyger omkring.

Undvik att ge dig ut i bilen om du kan.

Håll dig helst inomhus under stormen.

Källa: Folksam

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Knud

Mer i ämnet