Foto: Gunnar AusVisa alla (3)
Visa alla (3)

Stormen tog strömmen för tusentals

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals förlorade strömmen i Västra Götaland under stormnatten. Men julstormen Urd blev ändå inte så allvarlig som SMHI trodde.
–Vårt intryck är att det varit lite lugnare än vad vi sade säger Eva Strandberg, jourhavande meteorolog vid SMHI, till TT.

Under natten har det blåst upp mot 30 meter per sekund i delar av landet och en del vattendrag har svämmat över.

Räddningstjänsten i Storgöteborg var förberedda på en intensiv stormnatt. Men belastningen blev inte så stor som de väntat sig och de summerar natten som ”lugn och behaglig”. Räddningstjänsten larmades till lösa plåtar på fastigheter, nedfallande träd, samt bilar som fastnat i vattensamlingar.

Flera bilar fastnade i vattenmassorna efter att Gullbergs Strandgatan svämmat över. Räddningstjänst, kommunen och polis fick tillsammans flytta på fordon och spärra av området.

– Vi hade några mindre utryckningar med översvämningar i början av kvällen, Men efter klockan 23 och framåt har det varit lugnt, säger larm och ledningsoperatören på Räddningstjänsten för Storgöteborg.

Inga rapporter om personskador har kommit in.

Tusentals utan ström

Över tusen hushåll har enligt elnätsbolaget Ellevio till och från varit utan ström i Västra Götaland på grund av stormen. Rapporter om strömlösa hushåll har kommit in från Orust, Tanum, Strömstad, Öckerö, och Göteborg.

– Det har varit helt hanterbart för vår del. som mest var det 1 600 kunder som var drabbade från vår sida. Vi var väl förberedda, men det blev inte fullt så illla som vi föutspåddde, säger Carola Hjerthén, kommunikatör på Ellevio.

Enligt nätbolaget rör det sig främst om strömavbrott efter att träd hamnat på elledningar.

Broarna öppna för trafik

Stormen nådde sin kulmen vid 02-tiden och mattades sedan av. Vid 03-tiden släpptes trafiken på Älvsborgsbron på igen och strax före klockan 5 på morgonen öppnades även Uddevallabron. Trafikverket har nu under morgonen fått in fler rapporter om träd som fallit och blockerar vägar:

– Det är så på flera platser i länet men det är de mindre vägarna som är drabbade, säger Tomas Phil på Trafikverket.

Tågtrafik står fortfarande still

Tågen på flera sträckor ställdes in på grund av stormen. Trafikverket räknades med att få igång trafiken först under tisdagförmiddag:

– Det är bara prognoser och de kan komma igång tidigare eller senare, säger Tomas Pihl presskommunikatör på Trafikverket.

De berörda sträckorna är Göteborg-Strömstad, Göteborg-Mariestad och Borås-Varberg.

Men i stort blev Urd inte så allvarlig som förutspått. Vi 03-tiden började SMHI successivt nedgradera varningarna om stormbyar.

Orkanvindar tidigare

Det var på måndagskvällen Urd började märkas rejält på de svenska mätstationerna. Vid Väderöarna uppmättes orkanstyrka i vindbyarna med 33,8 meter per sekund. Gränsen för orkan går vid 32,7.

Både tågtrafik och båttrafik ställdes in på flera håll i Sverige. De kraftiga vindarna påverkade inte flygtrafiken nämnvärt.

Namnet Urd kommer från nordisk mytologi, där hon är det förflutnas gudinna som spinner livstrådar för alla levande varelser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer