Foto: SVT/TT

Stormöte om gängkriminaliteten i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Gängkonflikten i Göteborgsområdet har trappats upp betydligt den senaste tiden, och när kommunstyrelsen möttes under onsdagen så stod just gängkriminalitet på dagordningen. Två välkända makthavare var inbjudna till mötet – inrikesminister Mikael Damberg (S) och polischefen i Storgöteborg, Erik Nord.

Åtgärder som att avskaffa straffreduktionen för unga vuxna vid grov brottslighet, skärpta straff för den som rekryterar unga till kriminalitet, förslag ur det så kallade 34-punktsprogrammet: Regeringens åtgärder mot gängkriminaliteten, var saker som diskuterades på dagens kommunstyrelsemöte i Göteborg.

– Mitt viktigaste uppdrag är först och främst att bygga ut polisen. Vi måste ha fler poliser som är lokalt närvarande och som ökar tryggheten i hela landet, inklusive Göteborg. Vi är bara halvägs på den här utbyggnaden, där vi ska ha tiotusen fler polisanställda fram till 2024, säger inrikesminister Mikael Damberg (S). 

Den upptrappade gängkonflikten i Göteborg

– Vi skulle också gärna se att den kommunala verksamheten kunde hjälpa till med att få ut fler vuxna utanför kontorstid, det är något som jag har framfört till kommunstyrelsen idag, säger polischef Erik Nord. 

– Det är unikt att en inrikesminister deltar, och visar på vikten av den här händelsen, menar Axel Josefson, kommunstyrelsens ordförande (M). Vår förhoppning är nu att detta faller ut på ett bra sätt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den upptrappade gängkonflikten i Göteborg

Mer i ämnet