Foto: SVT

Ny forskning på Chalmers om smart laddning av elbilar

Publicerad

På Chalmers institution för elektroteknik pågår just nu forskning om smart laddning av elektriska fordon. Teknik och mjukvara behöver utvecklas för att klara att ladda tusentals fordon samtidigt.

Professor Lang Tong från Cornell University, USA, är nu gästprofessor på Chalmers. Han ska bidra till forskning om att skapa en fungerande infrastruktur för laddning av elbilar i stor skala.

– Om 12-14 år bedöms andelen elbilar ha ökat till omkring tio procent av den totala fordonsflottan, säger Lang Tong i en informationstext på Chalmers hemsida.

– Infrastrukturen för att ladda fordonen måste till dess ha byggts ut så att den är tillräckligt robust för att klara det ökande behovet. I annat fall riskerar bristen på infrastruktur att hämma utvecklingen.

Ska undvika överbelastning

Det skulle inte gå att ladda tusentals elbilar samtidigt i Göteborg idag. Det lokala elnätet skulle bli överbelastat, påpekar Lang Tong. Lösningen ligger istället i att införa digitala system som i realtid styr och fördelar ut tillgänglig elektrisk effekt beroende på behovet.

– Systemen behöver vara så smarta att de även tar hänsyn till faktorer som hur mycket varje förare är beredd att betala och hur snabbt fordonen behöver vara fulladdade för avfärd.  Laddningen av vissa elfordon skulle då kunna skjutas upp till en senare tidpunkt, säger han.

Lang Tong kommer att stanna på Chalmers under nio månader.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer