Foto: Göteborgs hamn

Största tappet någonsin i Göteborgs hamn

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs hamn tappade en femtedel av sin containergodstrafik under förra året. Läget beskrivs som mycket allvarligt.

SVT har tidigare berättat om de kraftiga volymminskningarna i Göteborgs hamn. Nu släpper hamnen siffror för 2017 som visar att tappet är det största någonsin, vilket GP har varit först med att rapportera om.

Godsvolymnerna minskade med 19 procent.

– Detta är ett tapp vi inte varit i närheten av tidigare i hamnens historia, och det i ett läge där containerhandeln ökat globalt under året. Det är svårt att med ord beskriva allvaret i situationen, säger Magnus Kårestedt, vd på Göteborgs Hamn AB i ett pressmeddelande.

Som förklaring till den kraftiga nedgången pekas konflikten mellan Hamnarabetareförbundet och arbetsgivaren APM Terminals ut. Konflikten var som störst under 2016 men effekterna av den var som störst förra året.

Fortfarande stora volymer

– Vi hoppades på en återhämtning under slutet av året då inga stridsåtgärder skett sedan i somras, men så blev inte fallet. Budskapet från varuägarna är tydligt, det latenta konflikthot som råder i containerterminalen gör att de inte kommer tillbaka utan en långsiktig lösning som ger en tillförlitlig godshantering över tid, säger Magnus Kårestedt.

Det är just containersidan som drabbas. Den totala volymen i hamnen är fortsatt oförändrad sedan 2016. Det sägs bero på den ovanligt stora exporten av volvobilar.

Göteborgs hamn är Skandinaviens största i sitt slag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.