Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Utredare Johan Ekström: ”Pengarna går rakt in i kriminell verksamhet” Foto: SVT

Fyra döms för grovt narkotikabrott i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Fyra män i 20-årsåldern döms för grovt narkotikabrott vid Göteborgs tingsrätt efter ett omfattande narkotikamål. Enligt polis och åklagare är många av köparna småbarnsföräldrar från välbärgade områden i hela Storgöteborg.

– Man fick en tydlig bild av vem som är kokainköpare i det här ärendet, säger kammaråklagare Johan Udén.

Två av männen döms till två års fängelse och tre månader, den tredje mannen döms till två års fängelse och den fjärde mannen döms till ett år och fyra månaders fängelse. Tre av männen har medgett ansvar för narkotikabrott av normalgraden, den fjärde mannen har nekat till brott.

Polisens spaningsgrupp lyckades identifiera 745 köpare i Göteborgsområdet. De fyra männen, som är 20-årsåldern har enligt polisen kopplingar till ett kriminellt nätverk.

– Tar du ett jobb som kokainförsäljare så riskerar du ett fängelsestraff,  det tror jag är en viktig signal för de som funderar på att ta ett sådant jobb. Jag hoppas att de har lärt sig något när de kommer ut och går vidare med annat, säger kammaråklagare Johan Udén.

”Genererat stora pengar till ett kriminellt nätverk”

– Det rör sig om en omfattande kokainförsäljning som genererat stora pengar till ett kriminellt nätverk i Göteborg. På så sätt är kokainköparna viktiga möjliggörare för grov organiserad brottslighet, säger Johan Ekström, utredare vid spaningssektionen i Storgöteborg.

De fyra männen ska ha sålt kokain sju dagar i veckan i flera veckors tid, försäljningen ska ha bedrivits i stor omfattning och i organiserad och yrkesmässig form, enligt polisen. Köpen gjordes upp via så kallade ”säljlurar” och kokainet levererades sedan till överenskommen plats.

Många av kokainköparna har aldrig haft med polisen att göra tidigare, men köper ändå knark regelbundet.

– Därmed sponsrar och göder de ett kriminellt nätverk. I det här fallet gäller det Backanätverket, säger Johan Ekström.

– Förutom bevisvärderingen, där jag tycker att tingsrätten har gjort det lite lätt för sig och köpt åklagarens hypotes rakt av, finns det en del andra intressanta frågor, exempelvis om de åtalade gärningarna måste bedömas som grovt brott. Jag kommer behöva analysera domen mer än vad jag hittills hunnit och dessutom behöver jag stämma av med klienten innan vi tar ställning till ett eventuellt överklagande, säger försvarsadvokat Mia Sandros som företräder en av de dömda männen.

– Det ringer fortfarande folk till polisens växel och frågar om vi kommer dyka upp på deras arbetsplats, eftersom de är oroliga att det här kan påverka deras jobb, säger Johan Ekström, utredare vid spaningssektionen i Storgöteborg.

Av de 745 personer har identifierats som misstänkta köpare är medelåldern 35 år och 18 procent är kvinnor. Cirka 80 köpare har delgivits misstanke om brott.

  • 36 procent har barn under 18 år
  • 36 procent bor i Göteborg city, 17 procent bor i välbärgade områden och 3 procent är bosatta i utsatta områden
  • 77 procent är tidigare ostraffade
  • Köpen sker alla dagar i veckan

Källa: polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer