Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Malin Andersson, enhetschef på Sigma Technology Information, har fått flera svar på en jobbannons som lades ut efter varslet. Foto: Lisa Johansson/SVT

Stort sug efter varslade Nevs-anställda: ”Det matchar fint just nu”

Uppdaterad
Publicerad

Dagen efter varslet på Nevs märks redan ett sug efter personalen. Både Arbetsförmedlingen och privata aktörer får förfrågningar från företag som har kompetensluckor att fylla.

Kompetensen som lämnar Nevs om varslet som meddelades på torsdagen verkställs behövs i regionen. Det är både Arbetsförmedlingen och lokala aktörer överens om dagen efter storvarslet.

– Vi har en historisk arbetskraftsbrist i Sverige och vi har ett jättestort behov av ingenjörer i Trollhättan med omnejd, säger Alisia Johansson, företagsrådgivare vid Arbetsförmedlingen Fyrbodal.

Redan under torsdagen blev hon kontaktad av flera företag som är intresserade av att rekrytera Nevs-personal.

”Svårt att hitta erfarna”

SVT Nyheter Väst har varit i kontakt med flera bolag som delar bilden av att de som får gå från elbilsutvecklaren kommer vara eftertraktade på arbetsmarknaden. Bland dem finns industrikoncernen GKN Aerospace med omkring 2000 anställda i Trollhättan.

– Situationen på arbetsmarknaden har varit ganska tuff en period, och det har varit svårt att hitta erfarna personer, säger Jonas Fyhr, HR-chef GKN Aerospace.

På teknikkonsultbolaget Sigma Technology Information i Trollhättan var enhetschefen Malin Andersson snabb att lägga ut en ny jobbannons efter beskedet om Nevs varsel.

– Det har varit ett stort intresse, vi har redan börjat boka möten nästa vecka, säger hon

320 varslade

Det var vid lunchtid på torsdagen som ledningen för Nevs med nytillträdda vd Nina Selander meddelade att bolaget varslar 320 av 340 anställda för att förhindra en konkurs. Beskedet kommer efter att bolagets kinesiska ägare Evergrande strandat i förhandlingarna med en okänd köpare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.