Foto: Daniel Kalthoff

Strandad näbbval kan ha dött av svält

Uppdaterad
Publicerad

Det var i söndags som en död näbbval hittades i Åbyfjorden. Nu har zoologer från Naturhistoriska riksmuseet obducerat valen för att försöka hitta en dödsorsak.
– Vi hittade inga andra fel med den, men mag- och tarmsystemet var helt tomt, säger Peter Nilsson, zoolog.

Flera näbbvalar har under den senaste tiden observerats på västkusten. I söndags räddades tre stycken i Åbyfjorden, utanför Nordens Ark i Sotenäs kommun. Men senare samma dag så hittades en död näbbval.

Peter Nilsson, zoolog på Naturhistoriska riksmuseet, säger att valen kan ha dött av svält, något som P4 Väst var först med att rapportera om.

– Dels kan det vara att den inte har hittat någon mat, men det skulle också kunna bero på någon sjukdom. Den hade i alla fall inte ätit på väldigt länge, säger han.

Okänt varför de strandar

Näbbvalen ska inte ha haft några tydliga fysiska skador. Men han påpekar samtidigt att det har varit svårt att se tydligt då valen också skavts mot klipporna. Med sig tillbaka till Stockholm har zoologerna tagit med sig valens skelett, samt vävnadsprover.

Han säger att det över lag är okänt varför valar strandar. Efter de senast skymtade valarna säger Peter Nilsson att det inte inkommit uppgifter om att fler synts till. Han uppmanar allmänheten att höra av sig till dem om man ser fler valar.

Nedan är ett klipp från när Näbbvalarna räddades i söndags.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tre näbbvalar gick på grund i Åbyfjorden. Foto: Mats Höggren

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer