Ännu en näbbval har hittats död, dock inte den på bilden. Foto: TT

Ännu en näbbval har hittats död i Bohuslän

Uppdaterad
Publicerad

En andra näbbval har hittats död, den här gången i Gullmarsfjorden. I söndags hittades en annan av samma art död.

Det är P4 Väst som rapporterar om det andra fyndet av en död näbbval. Det var under onsdagskvällen som boende längs Gullmarsfjorden rapporterade om det nya fyndet.

– Valen är nu ankrad så att den inte flyter iväg under natten. Nu väntar bärgning till Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala. Där kan vi fortsätta att studera orsaken till varför den dött, säger Fredrik Gröndahl på Kristinebergs marina forskningsstation till P4 Väst.

I söndags kväll hittades en annan näbbval död, den hittades i Åbyfjorden i Sotenäs kommun. Som SVT Nyheter Väst rapporterade under onsdagen tror forskare att den kan ha svultit ihjäl.

Tidigare samma dag hade personal från Nordens ark hjälpt tre strandade näbbvalar att lämna Åbyfjorden där de gått på grund. Det tros vara en av de valarna som senare samma dag hittades död. Om valen som hittades under onsdagen är en av de tre är oklart.

Det är också oklart varför näbbvalarna, som är mycket ovanliga i våra vatten, uppehåller sig här just nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer