Såhär festade norrmännen i Strömstad på skärtorsdagen 2009. Foto: SVT

Strömstad redo för fulla norrmän

Uppdaterad
Publicerad

Skärtorsdag innebär tiotusentals festglada norrmän i Strömstad, med fylla och stök som följd. Därför har man som vanligt spärrat av centrum och bommat igen Systembolaget.

Strömstads gästhamn och campingar är redan fyllda av påskfirande norrmän. Utöver dem väntas även den årliga skärtorsdagsinvasionen, med normalt 15 000–20 000 personer vid fint väder.

– Nu ser det ut som det blir regn, så vi får väl se. Man kan väl säga att det främst är bilburen ungdom, som kör runt en slinga i stan och dricker alkohol, säger Jörgen Olsson, inspektör vid Strömstadspolisen.

Förstärkning från resten av regionen

Ett 60-tal trafik- och ordningspoliser från Göteborg, Trollhättan och Skövde förstärker.

– När det är så mycket folk kan det bli en del fylla och bråk, det brukar bli 25–30 stycken som får sova ruset av sig hos oss och ett par gripanden, säger Olsson.

Systembolaget är stängt

För att begränsa tillgången på starkare drycker håller Systembolagets två butiker i Strömstad stängt. Och på kommunens hemsida uppmanas invånarna till tålamod då centrum i stort stängs av för biltrafik.

– Vi ska ha bemannade spärrar så att de som behöver uträtta ärenden kan komma förbi. Men det kommer bli mycket folk och lite trångt, säger Conny Hansson på kommunen.

Framåt kvällen brukar de festande återvända hemåt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.