Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Studiebesök avslutade Preem-förhandlingen i Lysekil Foto: SVT

”Studiebesök” avslutade Preem-förhandlingen i Lysekil

Uppdaterad
Publicerad

En syn på Preemraff och en frågestund avslutade förhandlingen i Lysekil. Nu får Preem och de klagande vänta i tre månader innan ett förslag till beslut lämnas till regeringen – som avgör om Preemraff får sitt miljötillstånd eller inte.

Klockan 09.00 på torsdagsmorgonen satte sig miljöorganisationer, Preem och en handfull privatpersoner tillsammans med domstolen i två bussar och åkte på studiebesök till Preemraff. Efter knappa två timmar inleddes en frågestund i societetshuset Oscars, där förhandlingen hålls.

Svavel, fartygsanlöp och belysning var alla frågor som dök upp efter studiebesöket. Det var först när Preems vd Petter Holland diskuterade Naturvårdsverkets krav på en nedtrappning av fossilanvändningen på Preemraff som det hettade till.

Spänd väntan

Naturvårdsverket vill att bensinjätten ska tvingas trappa ner fossilanvändningen vart femte år i framtiden.

– Det är en stor risk på kort sikt för Preem i Lysekil att bara se på minskningen av användningen av fossilråvara om vi inte skruvar upp användningen av förnybart, sa Petter Holland.

Närmaste tiden blir en spänd väntan för Preem, miljöorganisationer och privatpersoner. Domstolen meddelade att ett förslag till beslut kommer att lämnas över till regeringen den 15 juni. Först i Rosenbad ska frågan om Preem får sitt miljötillstånd eller inte avgöras.

Det finns en viss osäkerhet eftersom det är första gången det händer i Sverige. Vi måste få ett snabbt svar från regeringen, säger Stig Nilsson, ansvarig för samhällsfrågor på Preem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utbyggnad av Preem

Mer i ämnet