Foto: SVT

Styret klart i Tranemo

Uppdaterad
Publicerad

Mitt i förra mandatperioden skedde ett dramatiskt maktskifte i Tranemo då Liberalerna och Kristdemokraterna bytte sida. Den nya konstellationen som bildades då fortsätter att styra även efter valet.
– De här två åren som vi har samverkat har gått bra, säger kommunalrådet Tony Hansen (S).

Även fortsättningsvis kommer kommunen att styras av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna. Tillsammans får den blocköverskridande koalitionen 19 mandat och egen majoritet i fullmäktige.

– Utifrån den tid som varit och det vi ser framåt så kände vi ganska snabbt att vi ska fortsätta den här samverkan, säger kommunalrådet Tony Hansen (S).

Var det självklart att fortsätta?

– Nej. Varje parti måste fråga sina medlemmar hur man ser på detta. Men i samband med resultatet och hur det har varit de här två åren så har vi tagit i hand på att fortsätta.

Foto: SVT

Dramatiskt maktskifte

Det var dramatiskt när decennier av borgerligt styre i Tranemo tog slut. Efter förra valet 2014 styrde först Alliansen kommunen. Men bland Liberalerna och Kristdemokraterna pyrde ett missnöje med hur samarbetet fungerade i Alliansen.

Under hösten 2016 pratade sig Kristdemokraterna och Liberalerna samman och började samtala med Socialdemokraterna. Det slutade med att Kristdemokraterna och Liberalerna bytte sida vilket resulterade i ett maktskifte i kommunen.

C och M i opposition

Oppositionsrådet Lennart Haglund (C) är inte förvånad över att styret som bildades 2016 fortsätter att regera.

– Det var väl ganska väntat efter valresultatet. De har en majoritet i fullmäktige, säger oppositionsrådet Lennart Haglund (C).

Hade du hoppats på att Alliansen skulle kunna enas igen?

– Det hade väl varit jättebra. Men Alliansen hade inte fått majoritet. Nu fanns redan ett etablerat samarbete och de har väl bestämt sig för att de vill fortsätta.

Centerpartiet blev näst största parti i kommunvalet. Och fortsätter nu att verka i opposition.

– Vi har ett tidigare samarbete med Moderaterna. Nu håller vi håller på att resonera kring detta, säger Lennart Haglund (C).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.