Anders Hallesjö beskriver hur situationen eskalerade på arenan. Arkivbild. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Supporterpolisen om derbyskandalen: ”Helt galet”

Uppdaterad
Publicerad

Långt över gränsen. Så beskriver supporterpolisen Anders Hallesjö situationen på Göteborgsderbyt som fick avbrytas under måndagen.
– Risken är att den vanliga publiken kommer att sluta gå på match, säger han.

Supporterpolisen var medvetna om att derbyt som slutade i raketkaos kunde bli stökigt. Anders Hallesjö säger att situationen till en början var under kontroll.

– Vi lyckades bra med att hålla isär dem, säger han.

”Floder av raketer”

Men under matchens andra halvlek fick spelet avbrytas, efter att Blåvitts hejaklack avfyrat fyrverkerier och smällare. Enligt Anders Hallesjö är det inte troligt att supportrarna fått med sig pyrotekniken in samma kväll.

– Det var floder av raketer. På något märkligt sätt har de kommit in, säger han.

Eventuell extra bevakning av arenan inför ett evenemang sköts inte av polisen, utan av arrangören. Händelsen kommer nu att utredas. Den som har fyrat av pyroteknik i ett publikhav kan komma att åtalas för brott mot ordningslagen, misshandel, försök till misshandel eller framkallande av fara för annan. 

Pyroteknik allt vanligare

Anders Börjesson säger att tillgången till just pyroteknik har skadat läktarkulturen på senare år.

– Man pratar om våld inne på arenan. Det är inte så vanligt egentligen, men pyrotekniken blir ett allt större bekymmer. Det finns de som tycker att det är stämningshöjande, men de som inte tycker det får inte sin röst hörd, säger han.

Enligt Anders Börjesson finns det en risk att den som känner sig otrygg på läktaren slutar gå på match. Han säger att utvecklingen inom hockey gått åt ett annat håll.

– Vi kan se att Frölunda har ökat sin publik i år. Det kan vara så att man upplever hockeyläktaren som en tryggare plats, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Drama på Göteborgsderby

Mer i ämnet