Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Liubov Nenasheva/SVT

Göteborgs jakt på föräldrar – vill få barnen till förskolan

Uppdaterad
Publicerad

Pedagoger från öppna förskolan och invånarguider vandrar runt i Biskopsgården i Göteborg för att hitta föräldrar vars barn inte går i förskola. Det är en ny taktik efter ett misslyckat försök i våras när ingen kom när kommunen hade öppet hus.

Tidigare har Göteborgs stad försökt att bjuda in föräldrar till öppna förskolor för att informera om gratis 15-timmars förskola för vissa barn. Detta för att uppfylla de nya lagkraven. Nu är det tvärtom: Pedagoger från öppna förskolor söker i stället upp föräldrar på lekplatser runt om Biskopsgården i Göteborg.

”Svårt att nå ut”

Invånarguider är med för att kunna tolka i fall det behövs. Under hösten har de stått ute på olika gårdar fyra gånger med varierande framgång.

– Det är väldigt svårt att nå ut till de här föräldrarna. Det är så liten målgrupp som vi har och det finns så många faktorer som kan leda till att någon inte har sina barn i förskola, säger invånarguiden Issra Ghanem.

Starta klippet för att följa med på det uppsökande arbetet.

Barn utanför förskolan i Västra Biskopsgården i Göteborg

905 barn mellan 3 och 5 är inskrivna i förskolan i Västra Biskopsgården.  

141 av dem går i fristående förskolor och 764 i kommunala.  

95 barn mellan 3 och 5 år, alltså var tionde, går inte i förskolan. 

Källa: Förskoleförvaltningen Göteborgs stad

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.