Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet räknar Torsten Persson upp de vanligaste och mest upprörande felen som människor gör när de flaggar. Foto: SVT

Torstens stenhårda kritik om flaggning: Borde vara olagligt

Uppdaterad
Publicerad

När ett land hamnar i en kris så slår man vakt i om det gemensamma som flaggan, menar Föreningen Svenska flaggan i Göteborg, som har märkt av ett ökat intresse för flaggning under pandemin.

Samtidigt ser föreningens sekreterare Torsten Persson en annan tendens: människor flaggar gärna – men har inte en aning om hur man gör.

I klippet räknar Torsten upp de vanligaste och mest upprörande felen som människor gör när de flaggar.

Föreningen Svenska Flaggan i Göteborg är en opolitisk förening som i samarbete med myndigheter och föreningsliv försöker stimulera människors intresse för flaggning. Under pandemin har de märkt av ett ökat intresse.

– I oroliga tider när det sker snabba förändringar så ökar människors behov av stadga i tillvaron, och flaggan är ju en symbol som inte förändras, konstaterar föreningens sekreterare Torsten Persson.

Kunskapsluckor har uppdagats

Men i takt med att allt fler flaggar så har också kunskapsluckor uppdagats. Torsten konstaterar att flera aspekter av flaggningen borde vara allmänbildning, som att inte låta flaggan sitta uppe nattetid och att inte kladda på den.

Han tycker till och med att viss misskötsel av flaggan borde vara olaglig.

– När en företeelse ökar måste det finnas ett regelverk kring det hela, annars blir det anarki, säger Torsten Persson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Den optimala flagghanteringen sker genom att man hissar och halar flaggan på föreskrivna tider”, säger flaggexperten Torsten Persson. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet