Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand. Foto: TT

Svenska fotbollförbundet överklagar nazistdemonstrationen

Uppdaterad
Publicerad

Nu ger sig Svenska Fotbollförbundet in i kampen om var nazisterna ska få demonstrera den 30 september. De kräver att demonstrationens färdväg måste ändras eftersom den kolliderar med Gais gratismatch mot Brommapojkarna.

Det var förvaltningsrätten som beslutade att ändra och korta nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration 30 september i Göteborg.

I stället för att gå mellan Svenska mässan och Gustav Adolfs torg, ska den gå från Skånegatan vid Scandinavium till gamla Ullevi där den avslutas klockan 16. Det innebär att tåget krockar med gratismatchen mellan fotbollslagen Gais och Brommapojkarna, vilket SVT Nyheter Väst rapporterat om tidigare.

NMR-demonstration i Göteborg

LÄS MER: Nazistdemonstration krockar med Gais-match

LÄS MER: Här ska nazisterna demonstrera – efter nytt beslut

Överklagar

Nu har Svenska Fotbollförbundet beslutat sig för att överklaga demonstrationens färdväg.

”Risken för stökigheter och motsättningar är alldeles uppenbar och att delar av fotbollspubliken kan känna sig hotad eller välja att stanna hemma. Jag tycker att beslutet är djupt olyckligt och jag är oroad för vad som kan hända”, säger generalsekreteraren Håkan Sjöstrand till förbundets hemsida.

”Dessutom anser jag att den här typen av klientel inte har någonting i närheten av våra arrangemang att göra. De strider mot allt vad svensk fotboll står för. Vi står för inkludering och allas lika värde, att alla är välkomna. Det kan man knappast säga att den här grupperingen skriver under på.”

Sedan tidigare är det känt att även Nordiska motståndsrörelsen och en privatperson överklagat förvaltningsrättens beslut.

LÄS MER: Nazisterna överklagar demonstrationstillståndet – igen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

NMR-demonstration i Göteborg

Mer i ämnet