Magnus Sandelin har kartlagt personer som verkat i islamistika terrornätverk i framför allt Göteborg. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Svenska jihadister hyllar Parisattackerna

Publicerad

Frilansjournalisten Magnus Sandelin har genom sina nätverk sett hur IS-anhängare hyllar terrordåden.

– Jag tittade för bara en stund sedan på ett par profiler som strider för Islamiska staten och de hyllar detta nu. De hoppas att det kommer fler liknande attentat, berättar Magnus Sandelin för SVT Nyheter Väst.

I facebookinlägg som SVT Nyheter Väst tagit del av så kallar en person terrordåden för ”denna vackra hämnd” och skriver att bara hycklare kan fördöma den. En annan skriver att han vaknade glad och önskade att dödssiffran skulle öka. Ytterligare en skriver att om Frankrikes president Hollande bombar muslimer i Syrien så kommer samma öde drabba civila i Frankrike.

Dåden var väntade

Den göteborgsbaserade frilansjournalisten Magnus Sandelin är en av de journalister som hårdast granskat den våldsbejakande islamismen i Sverige. Han har tidigare arbetat för SVT:s Uppdrag Granskning och skrivit boken ”Jihad – svenskarna i de islamistiska terrornätverken i Sverige”. Sandelin har följt den här kretsen människor på såväl öppna som slutna forum, och kartlagt personer som verkat i framför allt Göteborg. Dåden i Frankrike förvånar honom inte.

– Terrorhoten mot Europa har ökat mycket sedan de här jihadistgrupperna börjat växa sig större och vi sett ett större antal européer åka ner till Mellanöstern och strida tillsammans med dem. Flera attentatsförsök har avvärjats i såväl Storbritannien som Frankrike. Säkerhetstjänster har varnat i flera år att ett liknande attentat kunde hända, menar Sandelin.

Nätet öppnar gränser för terrorister

Vad har internet haft för betydelse för organisationen av den här typen av terrorgrupperingar?

– Internet spelar en oerhört stor roll när det gäller propagandaspridning och när det gäller möjligheten för människor att ta kontakt med varandra, på ett sätt som inte var möjligt tidigare för terrorgrupper eller våldsbejakande celler. Framför allt sociala medier ger upphov till en helt annan möjlighet att konsumera propaganda, få kontakt och kommunicera så att, till exempel, resor till Syrien kan samordnas. Nätet är en av huvudpelarna för rekrytering av nya talanger för dessa organisationer, säger Magnus Sandelin för SVT Nyheter Väst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet