Polisen motar bort 100-tals motdemonstranter från Götaplatsen där SD höll valmöte. Foto: TT

Polisen delar inte Sverigedemokraternas bild av avbrutna möten

Uppdaterad
Publicerad

Vid två tillfällen den senaste tiden har Sverigedemokraterna avbrutit möten i centrala Göteborg. Partiet själva menar att man tvingats avbryta dem, men göteborgspolisen delar inte den uppfattningen.

Protesterna var massiva när Jimmie Åkesson i förra veckan talade vid Götaplatsen i Göteborg. Motdemonstranter buade och kom efter ett tag så nära partiledaren att SD och polisen enades om att man skulle flytta bort motdemonstranterna en bit.

– SD ville inte ha så mycket folk så nära. När polisen skulle flytta bort dem tog det tid, ungefär mellan en halvtimme och en timme, och då sprack Åkessons tidsschema, och de valde då att avbryta, säger Erik Nord operativ chef, Polismyndigheten i Västra Götaland.

Västnytts årskrönika 2014

Sverigedemokraternas Björn Söder är däremot kritisk till göteborgspolisens agerande som han beskriver som ”obefintligt” på partiets hemsida.

– De måste ligga bättre till i sin planering, säger Erik Nord.

Bara några dagar senare höll SD återigen möte i Göteborg, denna gång vid Drottningtorget. Även denna gång möttes de av massiva protester och burop.

– Ibland vill SD att det ska vara helt tyst och att alla ska lyssna, men möter man folk ute på stan så måste man acceptera att vissa kan bua åt ens åsikter.

Tillåtet att bua

Erik Nord menar att det är i linje med yttrandefriheten att få bua under ett politiskt möte, om det handlar om att uttrycka sin åsikt kopplat till något som sägs under mötet. Att däremot bua oavbrutet med syfte att ”störa ut mötet” är inte ok.

Efter mötet på Drottningtorget omhändertogs fem motdemonstranter efter att de använt bland annat megafon för att störa mötet. Men Björn Söder tycker ändå att göteborgspolisen var extremt passiv.

– Det får man ju tycka. Vi har vidtagit de åtgärder som vi tycker är relevanta, det handlar om avvägningar, säkerhet och öppenhet. Jag konstaterar att utifrån vårt perspektiv så kunde de ha genomfört sina möten, säger Erik Nord.

”Rent nonsens”

Björn Söder är upprörd när Västnytt får tag i honom på telefon. Inledningsvis anser han att Erik Nord bör avgå, något han senare backar på.

– Det är ju helt felaktigt att jag skulle kunna ha genomfört mitt möte på Drottningtorget. Det visar att han inte kan ha fått rätt information. Det är rent nonsens. Vad gäller Jimmies möte på Götaplatsen har jag inga kommentarer eftersom jag inte var där.

Men du skriver ju på er hemsida att polisens agerande på Götaplatsen var ”obefintligt”?

– Ja, Jimmie kunde ju inte genomföra det som det var tänkt. Men jag kanske tog i för mycket där. Jag skrev det på kvällen efter mitt möte. Jag hade skällt på polisen på plats, jag var uppriktigt förbannad, och det var väl inte så bra.

Det verkar som att du tycker att göteborgspolisen hanterat era möten på ett sämre sätt än andra polismyndigheter?

– Jag tycker att polisen på andra ställen har agerat på ett annat sätt, mycket mer kraftfullt. Men jag tog kanske i för mycket på hemsidan. Jag har förstått nu att de jobbar på ett mer långsiktigt sätt. Jag kan köpa att de har en annan taktik.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västnytts årskrönika 2014

Mer i ämnet