Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jörgen Fogelklou (SD) vill inte ha politiska vildar i Göteborg – i klippet ovan berättar han varför. Foto: SVT

Sverigedemokraterna överrepresenterade hos politiska vildar

Publicerad
Val 2022Valkompass

Över en tredjedel av de politiska vildarna i Västra Götalands kommuner kommer från Sverigedemokraterna. Det visar en undersökning som SVT gjort i år. Enligt Jörgen Fogelklou, gruppledare för Sverigedemokraterna i Göteborg, beror det på att partiet fortfarande är expansivt och lockar många som inte är vana vid politiska ansvar.

De politiska vildarna i kommunerna har blivit fler. Det konstaterar en kartläggning som SVT gjort. Totalt fanns det 47 partilösa ordinarie ledamöter i de olika kommunerna i Västra Götaland vid tillfället för undersökningen. Det är fler än vad som fanns mot slutet av förra mandatperioden. Av dem är 20 stycken tidigare Sverigedemokrater.

– Det är i stort sett ett Sverigedemokratiskt problem, säger David Karlsson, professor i offentlig förvaltning på Göteborgs Universitet.

Karlsson anser att vildarna utgör ett demokratiskt problem eftersom en partimedlems avgång eller uteslutning innebär att valresultatet förändras.

Många oerfarna politiker

Jörgen Fogelklou delar David Karlssons åsikt.

– Helst vill man ju inte ha några politiska vildar. Absolut inte, säger han.

Jörgen Fogelklou förklarar överrepresentationen med att Sverigedemokraterna fortfarande är ett expansivt parti. Trots att de varit ett stort parti i ett par mandatperioder säger han att man fortfarande lockar många nya medlemmar, många av dem också nya inom politiken.

Arbetar aktivt i Göteborg

Under den här mandatperioden sitter det ingen politisk vilde från Sverigedemokraterna i Göteborgs kommunfullmäktige. Enligt Jörgen Fogelklou arbetar man i Göteborg aktivt för att komma åt partiets problem med ledamöter som avviker.

– Det handlar om att tala om för kandidaterna vad det handlar om att sitta i kommunfullmäktige i fyra år. Det är mycket ideellt arbete och man tycker inte alltid som partiet tycker, men då är det partilinjen som gäller.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2022 Väst

Mer i ämnet