Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Professorn David Karlsson tycker att de politiska vildarna i Västra Götaland kan vara ett problem – hör varför i klippet ovan. Foto: SVT

Antalet politiska vildar i Västra Götalands kommuner har ökat

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valkompass

Antalet politiska vildar i Västra Götalands kommuner är i år fler än under förra mandatperioden. Det visar en kartläggning som SVT Nyheter Väst gjort.

– Det är ett problem, konstaterar David Karlsson, professor i offentlig förvaltning, som menar att partilösa ledamöter ändrar valresultatet.

Mot mandatperiodens slut år 2018 satt det 45 politiska vildar i kommunfullmäktige runt om i länet. Två år tidigare hade Dagens Samhälle gjort en enkätundersökning och konstaterat att det var rekordmånga vildar och avhopp i Sveriges kommuner. 

När SVT gjorde en undersökning i år var det 47 politiska vildar som behållit sina platser i kommunfullmäktige runt om i Västra Götaland. 

– Det har alltid förekommit men det verkar som att det har ökat under senare år, säger David Karlsson som är professor i offentlig förvaltning på Göteborgs Universitet.

Vildar och vågmästare 

I riksdagen finns i dag två politiska vildar, och bland resterande 347 ledamöter har de suttit på en vågmästarroll, trots att de är få till antalet.

I kommunernas beslutande församlingar sitter det mellan 31 och 81 ledamöter beroende på kommunens storlek. I flera av länets 49 kommuner sitter det nu så många som tre eller fyra politiska vildar. Andelen motsvarar i flera fall ett litet parti och det betyder att de kan ha stort inflytande över politiken i kommunen.

Sverigedemokraterna sticker ut i statistiken, vilket partiets gruppledare i Göteborg, Jörgen Fogelklou, ger sina teorier kring här.

I kommuner som Svenljunga och Tidaholm har politiska vildar gått samman och bildat nya partier. Där fungerar de partilösa ledamöterna som en enad röst.

SVT har sökt flera politiska vildar i Västra Götalands kommuner men ingen har velat att ställa upp på en intervju.

En person som tidigare varit politisk vilde i Uddevalla har avgått efter att SVT började sin undersökning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2022 Väst

Mer i ämnet