Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SD ska styra Uddevalla de kommande fyra åren tillsammans med M, KD och Uddevallapartiet. Hör Martin Pettersson (SD) berätta om styret. Foto: Richard Veldre/SVT

Martin Pettersson i Uddevalla är första SD-toppen utanför Sydsverige

Uppdaterad
Publicerad

Martin Pettersson (SD) är medveten om att han skriver historia. Nu siktar han på att behålla makten i flera mandatperioder. Men först ska Uddevalla styras genom en ekonomiskt tuff situation.

– Vi ska inte använda osthyveln och skära ner lite överallt. Jag vill se över alla verksamheter som inte är lagstadgade, säger Martin Pettersson (SD)

Följ med när SD-toppen flyttar in på kontoret och se vad han vill spara in på genom att starta klippet ovan.

Tomt och kalt – men med en utsikt som är få förunnad. Från kommunalrådets kontor på fjärde våningen i Uddevalla stadshus ser man ut över varvsområdet, byfjorden och längre bort; stadskärnan.

Fyra partier styr ihop

Det är härifrån som Matin Pettersson (SD) ska styra det nya samarbetet han skapat tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Uddevallapartiet. Tillsammans har man 33 av 61 mandat.

– Det betyder mycket att vi har en stabil majoritet. Går det som jag ser framför mig är det här första mandatperioden av flera, säger Martin Pettersson.

Sverigedemokraterna hade stora framgångar i valet förra året. Numer ingår man i 35 politiska styren i landets kommuner, jämfört med fem stycken mandatperioden innan, enligt en sammanställning som Dagens Samhälle har gjort.

”Saknar helt vänsterliberal prägel”

Martin Pettersson (SD) tillhör en unik skara sverigedemokrater. Han är en den förste som innehar posten som kommunstyrelsens ordförande utanför Sydsverige på stadigvarande basis. Dessutom gör han det i en av Sveriges största, och för Västsverige viktigaste, kommunerna. Tidigare har det i ett par fall funnits SD-politiker som tillfälligt gått in och innehaft posten.

– Det är stort för partiet att vi får posten i allt större kommuner, säger han och fortsätter:

– Det faktum att vi fått till en majoritet som helt saknar vänsterliberal prägling hoppas jag att alla invånare ska kunna uppmärksamma under mandatperioden.

Hör Elisabeth Marmorstein, inrikespolitisk kommentator på SVT, om SD:s lokala profilfrågor:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Elisabeth Marmorstein, inrikespolitisk kommentator på SVT, svara på frågor om hur Sverigedemokraterna profilerar sig i kommunerna i landet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.