Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ordförande för kommunstyrelsen blir Sverigedemokraternas Martin Pettersson. Foto: SVT

Maktskifte i Uddevalla – SD tar ordförandeposten

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas Martin Pettersson tar ordförandeposten i kommunstyrelsen i Uddevalla. Tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Uddevallapartiet bildar man en ny majoritet.

– Vi ska säkerställa den kommunala välfärden, säger Martin Pettersson (SD)

Uddevalla kommer de närmsta fyra åren styras av en koalition bestående av SD, M, KD och Uddevallapartiet. Tillsammans innehar partierna 33 av totalt 61 mandat. Ordförande för kommunstyrelsen blir Sverigedemokraternas Martin Pettersson.

Det är den första kommunen i Västra Götaland där ordförandeposten innehas av Sverigedemokraterna.

Val 2022

– Vi ska säkerställa den kommunala välfärden och kärnverksamheten samt hålla de kommunala finanserna, utan att äventyra tryggheten, Martin Pettersson (SD) på en pressträff.

Hur viktigt var det att få ordförandeposten?

– De var en naturlig utgångspunkt i och med att vi är största parti i konstellationen. Vi har haft ganska få intressekonflikter, säger han.

Men svårt fråga för den blivande majoriteten har handlat om framtiden för Ljungskileskolan. Både KD och UP har gått till val på att den stoppa och riva upp planerna för megaskolan. Nu hittade man en kompromiss där man bygger två separata skolor på samma område.

– Vi hade hoppats på en annan lösning, säger David Sahlsten (KD)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet