Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emelie Ljungberg och Örjan Boström är två av drygt 600 i intressegruppen som vill stoppa planerna. Foto: Lisa Johansson/SVT

”Megaskolan” i Ljungskile kan bli en av Sveriges största – de vill stoppa den

Uppdaterad
Publicerad

En skola för 1 000 elever – nej tack säger en grupp Ljungskilebor. 

– Det kommer aldrig att fungera, säger Örjan Boström som engagerat sig i frågan. 

I klippet hör du Ljungskileborna Örjan Boström och Emelie Ljungberg om problemen de ser med den nuvarande planen. 

Det var i mars som planerna på den nya Ljungskileskolan presenterades för allmänheten. Det handlade om en stor enhet för F-9, istället för dagens två. Totalt skulle den rymma runt 1 000 elever och skolan skulle bli en av Sveriges största. 

Valet 2022 Väst

Att bygget skulle komma igång enligt planen var dessutom viktigt, då inflyttningen till kommunens södra delar varit stor och det var brist på skolplatser. 

Saknar dialog

Även om arbetet inom kommunen pågått i tre år var upplevelsen från intressegruppen att beslutet tagits för snabbt och utan dialog. Man ifrågasatte framförallt valet av placering och skolans storlek. 

Utbildningsnämndens ordförande bekräftade för SVT Nyheter Väst i mars att man på grund av pandemin inte kunnat träffat skolpersonal och lokalbefolkning som planerat, men att man löpande hade gått ut med information.

Kan bli valfråga

Nu är förhoppningen från gruppen, som överklagat beslutet till förvaltningsrätten, att en ny majoritet efter valet kan riva upp beslutet eftersom flera partier utanför dagens styre vill göra ett omtag.

Här kan du läsa mer om vad politikerna i Uddevalla kommun anser om planerna och här kan du få koll på den politiska utvecklingen i kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Väst

Mer i ämnet