Sveriges förenade muslimer ska betala tillbaka pengar till MUCF. Foto: SVT

Sveriges förenade muslimer krävs på över en halv miljon

Uppdaterad
Publicerad

Föreningen Sveriges förenade muslimer måste betala tillbaka över en halv miljon kronor i statliga bidrag. Ett av skälen är att man anlitat föreläsare som uttalat sig nedsättande om kvinnor.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, kommer att kräva tillbaka 535.200 kronor som förra året betalades ut till Sveriges förenade muslimer, SFM.

Enligt MUCF är ett av skälen att pengarna krävs tillbaka att föreningen anlitat föreläsare som uttalat sig nedsättande om kvinnor.

Icke demokratiska värderingar

Tidningen Aftonbladet har tidigare i år rapporterat om hur föreläsare säger att 12-åriga flickor som inte täcker sig hamnar i helvetet samt att kvinnor måste få sin mans tillåtelse för att gå ut.

Enligt MUCF har föreningen visserligen infört nya rutiner om hur man tar in föreläsare men det har inte fått effekt. Värdegrunden rimmar därför dåligt med det MUCF står för.

MUCF skriver i ett pressmeddelande att ”I en granskning av projektet ”Stå Upp! 2.0” har MUCF fastslagit att organisationen SFM bedriver verksamhet som inte är förenlig med demokratins idéer inklusive principerna om jämställdhet och förbud mot diskriminering”.

LÄS MER: Bjöd in IS-sympatisörer – här är turerna kring föreningen

De bedömer att organisationens verksamhet strider mot demokratins idéer och särskilt principen om jämställdhet och icke diskriminering i och med att de bjudit in talare som uttryckt sig kränkande mot kvinnor och på ett sätt som inte är förenligt med demokratins idéer.

– Sveriges Förenade Muslimer har inte på ett trovärdigt sätt kunnat svara på vårt föreläggande. Slutsatsen av det är att SFM som organisation inte lever upp till de krav som finns i förordningen, och därför inte ska finansieras med statsbidrag, säger Lotta Persson, avdelningschef på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

Har granskats tidigare

Föreningen fick pengarna i juni 2016 för projektet ”Stå upp” där man ville jobba mot antimuslimsk rasism. Sveriges förenade muslimer är en ideell förening som bildades 2011 med säte i Göteborg. Föreningen har även fått bidrag från Göteborgs Stad.

MUCF har tidigare genomfört en granskning av organisationen men fann inte uppgifter som kunde ligga till grund för att kräva tillbaka bidraget. Under 2017 inkom nya uppgifter gällande organisationen och det beslutades då att öppna en ny undersökning, som ledde till det tagna beslutet.

Göteborgs stad gör en egen utredning

Efter Aftonbladets granskning har även Idrotts- och föreningsförvaltningen i Göteborgs stad påbörjat en utredningen om Sveriges förenade muslimer, vilka fick ett bidrag på drygt 90 000 kronor från förvaltningen så sent som i januari i år, enligt granskningen.

– En del av utredningen blir ju att titta på vad MUCF har gjort för bedömning och hur de har tänkt, men vi gör vår egen utredning, säger Kristina Hejdenberg Sedström, avdelningschef på Idrotts- och föreningsförvaltningen. Vi håller på att följa upp det här, den informationen vi fick då (5 april, reds anm) men det är ingenting färdigt.

I nuläget vill inte Kristina Hejdenberg Sedström uttala sig om MUCF beslut att kräva tillbaka sina pengar eftersom det är information hon precis tagit del av.

– Vi följer de rutiner vi har när vi får indikationer på att en förening inte lever upp till det vi förväntat oss av dem, säger hon. Det innebär bland annat att vi har en dialog med föreningen.

Har anmält MUCF till JO

En som är nöjd med MUCF beslut är Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd i Stockholm.

– Det är alldeles utmärkt att de äntligen fattat detta beslut. Den här organisationens åsikter och värderingar går stick i stäv med myndighetens själva grunder för att dela ut bidrag, säger Lotta Edholm (L) till TT.

Lotta Edholm (L) har tidigare anmält MUCF till justitieombudsmannen – en anmälan som JO dock inte gick vidare med.Lotta Edholm anser att bidragen till SFM avslöjar en ”enorm blåögdhet från samhället sida”.

– Organisationer och deras företrädare får naturligtvis ha vilka åsikter de vill inom lagens råmärken, säger Lotta Edholm (L). Det finns många åsikter som man kan tycka illa om, men man behöver inte dela ut kommunala och statliga bidrag till dem som ger uttryck för dem.

Förenings svar på kritiken

På sin hemsida kommenterar Sveriges förenande muslimer kritiken med att de kritiserade föreläsningarna tagits bort från internet, att de inte finansierats med skattemedel samt att man internt arbetar för att föreningen ska vara en trygg plats för alla besökare.

SVT Nyheter Väst söker SFM för en kommentar till beslutet. På sin hemsida skriver man att man tycker att beslutet är felaktigt och att man nu måste sätta sig in i vad det innebär:

”Vi har svarat MUCF direkt och även lagt ut svar på vår hemsida, men trots det har MUCF tagit detta beslut. Vi förstår att det har varit stor press på MUCF, men vi anser att beslutet är felaktigt. Vi har en vald styrelse som arbetar kontinuerligt med att se till att föreningen följer stadgar och är en trygg plats för alla. Vi behöver nu sätta oss in i beslutet och vad det innebär för framtiden”, säger SFMs ordförande Wassim Goma.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.