Sveriges förenade muslimer måste betala tillbaka bidrag efter att bland annat ha bjudit in IS-sympatisörer som föreläsare. Foto: TT

Turerna kring föreningen Sveriges förenade muslimer

Uppdaterad
Publicerad

Föreningen Sveriges Förenade Muslimer fick 150.000 kronor i bidrag av Göteborgs stad, samtidigt som be bjöd in sympatisörer till terrororganisationen IS att föreläsa, och förespråkade att kvinnor inte fick lämna sitt hem utan en man. Turerna kring föreningen har varit många, och nu blir de av med sitt statliga bidrag och tvingas betala tillbaka 535.000 kronor.

Sveriges Förenade Muslimer (SFM) är en ideell förening med bas i Göteborg. Flera medier har granskat den omstridda föreningen genom åren, bland andra Uppdrag Granskning gjorde ett program om föreningen under 2015.

Bjöd in IS-sympatisör

Mycket har kommit fram sedan dess. Uppdrag granskning kunde avslöja att föreningen under 2014 fick 150.000 kronor i bidrag av Göteborgs stad, samtidigt som de bjöd in IS-sympatisörer att föreläsa.

Bland annat en man som uppmanat andra att åka och strida med IS i Syrien och en annan som uppmanat till Jihad har bjudits in att föreläsa hos föreningen.

LÄS MER: Bjöd in IS-sympatisörer – kan bli av med bidrag

– Vi kommer att ha en diskussion med föreningen om deras verksamhet. Om det skulle visa sig att de inte står för demokratiska grunder så är de inte bidragsberättigade, sa Kristina Hejdenberg Sedström, avdelningschef på idrotts- och föreningsförvaltningen i Göteborg efter granskningen 2015.

Fick fortsatt bidrag

Men föreningen har fortsatt få bidrag, och under våren har tankesmedjan Timbro granskat Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (Mucf), som i sin tur är de som gett SFM statliga pengar.

Även Aftonbladet har granskat föreningen, och har bland annat hittat en video där en föreläsare som var inbjuden till föreningen så sent som vid årsskiftet berättar om hur en kvinna ska vara och se ut enligt hans defenition.

– När en kvinna ska gå ut krävs det saker och ting. Det första: Hon ska bara gå ut om hennes man har tillåtit henne (...) En kvinna ska inte gå ut och in som hon vill innan hon frågat om tillåtelse från honom, säger föreläsaren i videon enligt Aftonbladet.

Fick en halv miljon

Trots detta har föreningen fått fortsatt bidrag, och fick så sent som förra året en halv miljon kronor, enligt Aftonbladet. Ansvarig myndighet var Mucf, som tidigare fastslagit i en egen utredning att föreningen anlitat föreläsare som uttalat sig på ett sätt som inte är förenligt med demokratins idéer.

Trots det fick föreningen behålla sitt statliga bidrag, då anlitandet skett under 2014 och då inte skett i närtid.

”Strider mot demokratins idéer”

Efter vårens nya granskningar startade Mucf en ny utredning och kom fram till att föreningen inte bara ska få indraget bidrag, utan även tvingas betala tillbaka över en halv miljon kronor som man fått för projektet ”Stå upp! 2.0”.

LÄS MER: Sveriges förenade muslimer krävs på över en halv miljon

”De uttalanden som gjorts om kvinnor i föreläsningar arrangerade av SFM strider mot demokratins idéer. SFM har inte tydligt och entydigt tagit avstånd från uttalandena eller föreläsaren. För att kunna ha statsbidrag måste det stå helt klart att en organisation inte kan ifrågasättas ur demokratisk synpunkt. Att SFM inte tydligt tar avstånd från dessa uttalanden (...) betyder enligt Mucf:s bedömning att SFM inte kan anses uppfylla kravet på att bedriva en verksamhet i enlighet med demokratins idéer”, skriver Mucf i beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.