En av föreläsarna som bjöds in av SFM är den man vi har valt att kalla ”Erik”, som just nu befinner sig i Syrien för att strida med Islamiska staten

Bjöd in IS-sympatisörer – kan bli av med bidrag

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Föreningen fick 150 000 kronor i bidrag från Göteborgs stad. Samtidigt har de bjudit in flera kontroversiella föreläsare, bland annat sympatisörer till Islamiska staten och en föreläsare som uppmanar till jihad.

– Vi kommer att ha en diskussion med föreningen om deras verksamhet. Om det skulle visa sig att de inte står för demokratiska grunder så är de inte bidragsberättigade, säger Kristina Hejdenberg Sedström, avdelningschef på idrotts- och föreningsförvaltningen i Göteborg, när Uppdrag granskning ringer upp.

I fjol fick föreningen Sveriges förenade muslimer, SFM, 150 000 kronor i bidrag från Göteborgs stad. Och i mitten av april i år höll föreningen en konferens på Angereds arena, i nordöstra Göteborg. Muslimer från hela Sverige träffades för att lyssna på föreläsningar och delta i diskussioner och workshops. Men föreningen har också tidigare anlitat IS-sympatisörer som föreläsare.

En av föreläsarna är den man vi har valt att kalla ”Erik”, som åkt till Syrien och anslutit till Islamiska staten, och som uppmanar fler till att åka.

En annan av föreningens mest anlitade föreläsare heter Ahmed Suleman, men kallar sig för Abu Muadh. Han har inte uttryckt sympati för Islamiska staten, men tidigare hyllat muslimer som gör jihad i Syrien. Och han har glorifierat martyrskap och att dö i strid för sin religion. I ett klipp på videosajten Youtube uppmanar han bland annat människor som syndat att göra jihad för att få förlåtelse av Gud.

– När vi ser den här människan i Syrien som begravs levande, så undrar man, har han förlorat? Men vi alla skulle önska att vi befann oss i den graven om vi visste vad som skulle ske när livet tar slut. Han blir förlåten för allt han gjort vid första blodsdroppen. Det är därför jag brukar säga att den som har syndat mycket, han ska göra jihad, säger han i videon.

Kristina Hejdenberg Sedström på idrotts- och föreningsförvaltningen säger att det aldrig framkommit att föreningen står för något annat än demokratiska grunder. Men personer har tidigare ifrågasatt om förvaltningen ska hyra ut lokaler till den typen av konferenser som ägde rum i Angered på grund av talarna som Sveriges förenade muslimer hade bjudit in, berättar hon. 

Reporter: Så vad händer nu?

– Vi tar kontakt med föreningen för att prata med dem om vad de står för och hur de ser på valet av talare på konferensen på Angereds arena, säger hon.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln påstod vi att föreningen bjudit in IS-sympatisörer till just konferensen i Angered i april i år. Detta är fel, och vi ber om ursäkt för misstaget. Rätt uppgift är att föreningen anlitat IS-sympatisörer som föreläsare vid andra tillfällen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.