Foto: SVT

Läs chatten med reportrarna bakom reportaget

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Efter kvällens program chattade reporter Sanna Klinghoffer och researcher Magnus Sandelin som gjorde reportaget ”Jihad i Göteborg” med er tittare. Chatten har nu stängt, men du kan läsa hela chatten här nedanför.

Wiggo Frantzen: Uppdrag Granskning er det fremste undersøkende journalistmiljøet i Norden. Faktisk et av de beste i Europa. 
Magnus Sandelin: Det var snällt sagt. Tack!

Kotch: TACK för att ni vågar ta diskussionen när resten av samhället fegar ur. /Nyligen hemkommen från psykosociala insatser till IS offer i Kurdistan.
Sanna Klinghoffer: 
Ja, ibland verkar det som att en del i Sverige inte har förstått hur stort problem det här är. Roligt att du uppskattade programmet.
 

Krister E: Är det sant att deltagare från IS inte ställs inför rätta när dom kommer hem?
Magnus Sandelin: Om det går att bevisa att de begått brott ska de ställas inför rätta.

Ebbot: Är det förenligt med svensk lag att i religionsfrihetens namn predika bokstavstrogenhet i en religion som inte accepterar alla människors lika värde?
Magnus Sandelin: Ja.

Elias: Är ”moskén” i Lövgärdet fortfarande öppen än idag?
Sanna Klinghoffer:

Nej, den föreningen är nedlagd och det är ny föreningen som huserar i lokalen nu.Fredrik: Kan det vara så att beröringsskräcken för sd gjort att man inte tar tag i problemen runt islam och rekryteringen till IS? Menar att man är så rädd för att få rasist/islamofob stämpel på sig?
Magnus Sandelin: Vi pratar om den extrema/våldsbejakande varianten av islam. Det har nog delvis varit så tidigare i alla fall som du skriver. Men det har blivit bättre tycker jag.

Tyson: Tack för ett bra program. Kände ni att de ni intervjuade svarade ärligt på era frågor
Sanna Klinghoffer:

Det är svårt att svara på. Men flera av de vi ville prata med la på luren och gjorde isg oanträffbara, och en del svarade ju inte så rakt på våra frågor. Men svårt att säga hur ärligt det var.Fredrik: Snart enda media i Sverige som tar upp saker som folk pratar om. Tack UG
Sanna Klinghoffer: 
Tack, roligt att du uppskattade programmet.

Urban: Det går nog inte att hindra att folk reser ut i onda syften. Men borde det inte gå att stoppa återkomsten. Man har väl gjort sitt val när man reser och får ta konsekvenserna. 
Magnus Sandelin: Det utreds just nu vad för typ av lagstiftning som kan bli aktuell för att hindra sk terrorresor. Svårt att hindra någon att komma tillbaka som är medborgare, däremot kan de lagföras om de begått brott.

undrande: Varför döljer ni identiterna på flera av dom som visas i reportaget.
Sanna Klinghoffer: För att man ska kunna visa identiteten på medverkanden mot deras vilja måste det ha ett oavvisligt allmänintresse. Eller så ska de vara makthavare eller officiella personer. Så var det inte de här fallen.

hompe: Hej fantastiskt reportage man blir mörkrädd vad som sker i Sverige. När vaknar vi och hur.
Magnus Sandelin: Tack. Jag tror samhället har börjat vakna kring den här frågan. Det har tagit tid men allt fler börjar se problematiken.

Abo Erik Al Swedi: Synd att ni måste ljuga om vad som hänt i lokalen i lövgärdet era jävla lögnare
Sanna Klinghoffer: Var gärna lite tydligare på vilket sätt vi har ljugit och hyffsa språket.

Peter: I min enfald trodde jag att medlemskap i terrororganisationer var olagliga. Är det så eller är begreppet terrororganisation något vi bara importerat utan lagstöd och utan att kunna lagföra tillhörighet?
Magnus Sandelin: Det är inte förbjudet i Sverige att vara medlem i någon organisation, däremot att begå terrorbrott. I andra länder ser det annorlunda ut.

bmu: Lisa som nämndes är en svensk ung tjej som konverterat. Har kontakt med en svensk kvinna i Raqqah som säger att det är 400 svenskar där.
Sanna Klinghoffer: 
Vad intressant. Hör gärna av dig till mig och berätta mer. sanna.klinghoffer@svt.se
 

Tyson: Varför döpte ni ena v terroristerna till Erik. Kändes konstigt. 
Magnus Sandelin: Ansvarig utgivare bedömde att han inte skulle namnges med sitt rätta namn. Det är en rad faktorer som vägs in vid sådana beslut, och det görs alltid en noggrann individuell bedömning.

Bengt Eriksson : Fegt att hänga ut tjänstemannen som gör sitt jobb och vägrar att ta ställning, fegt av hans chefer att efter era påtryckningar lämna ut honom, fegt av Ygeman att mer eller mindre kräva åsiktsregistrering. Man måste få tycka att isis är bra. Precis som man måste få tycka att feminism eller kommunism är bra. Ugnen verkar älska att sätta dit mellanchefer?
Sanna Klinghoffer:

Islamiska Staten är världens idag mäktigaste och farligaste terrororganisation som står långt ifrån demokratiska principer. Det är lika självklart att ta avstånd från IS som från nazism.Bosse: Bra program! Är det så, att vi är naiva i Sverige, att vi också saknar medel att inom befintliga regelsystem få stopp på dessa krigare som vinner ungdomar till terrorism. Vad är lösningen?
Magnus Sandelin: Det är mycket svårt eftersom rekrytering och liknande sällan sker öppet. När det gäller de som åker ner för att kriga så utreds just nu om Sverige behöver skärpa sin lagstiftning.

Mn: Det här är skamligt för Sverige! Svenskar är så fega och rädda för denna debatt. Daesh (isis) skiljer sig inte det minsta från SS, så vad är problemet? Dom mördare och våldtäktsmän! Barn säljs som sexslavar! Vad är fan är problemet Sverige ? Tack för ett bra och modigt program 
Sanna Klinghoffer: 
Tack, roligt att du uppskattade programmet. Jag håller med om att man har en väl försiktig hållning i Göteborg i varje fall.

Kina Johan: När jag är kritisk till IS betyder det inte att jag tar avstånd från Islam som religion. Jag har träffat många muslimer som är goda människor. Det är extrem tolkning av koranen som i kombination med fundamentalism leder till att några få som kallar sig muslimer drar skam och vanära över andra muslimer. Jag tror tyvärr ej på någon Gud men respekterar de som tror. Arbetar som familjebehandlare i Göteborg och träffar många starka kämpande personer som tror på fredlig samexistens och flytt från krig och förtryck. 
Magnus Sandelin: Så uppfattar jag det också.

bmu: Många av de kvinnor som rest till Syrien twittrar med varandra. Vet ni om Twitter används för att rekrytera?
Magnus Sandelin: Alla sociala medier används för att sprida propaganda och locka till sig nya anhängare.

Björnen: Det är otroligt vad veka, inkompetenta politiker ställer till med sin naiva världsbild. IS och liknande SKALL hållas utanför Sverige. Hur svårt kan det va?
Sanna Klinghoffer:

Det finns redan IS-sympatisörer här i Svreige och det är en fråga som vi måste hantera.Leila25: Är det bara i Göteborg det pågår? Jag trodde Malmö och Stockholm också kan ha det?
Magnus Sandelin: Det finns sådana här miljöer i alla storstadsområden och även andra städer. I Göteborg verkar den dock vara starkare.

orolig för framtiden : Bra reportage men ännu en gång skev bild av islam. Jag är muslim. Skulle aldrig i livet åka till Syrien för att kriga. Alla muslimer vill inte kriga. Det är en liten klick störda/feltolkande individer 
Sanna Klinghoffer: 
Vi har inte sagt att detta handlar om islam och vi har inte utgett oss för att ge en bild av islam. Jag håller helt med idg om att det är en liten minoritet som har de här åsikterna.

UG – Moderator: Många ställer frågor till oss, vi hinner inte svara på alla och en del svar dröjer.

Mörkrädd: Har någon utav de intervjuade eller några utav de uttalanden ni hittat från Facebook riktats mot Sverige?
Magnus Sandelin: Inte vad gäller det här programmet i alla fall.

Nils: Hur kommer det sig att så många åker till IS från just Göteborg?
Magnus Sandelin: Tror det har att göra mycket med redan etablerade kontakter och nätverk.

hasse: Varför döljer ni sanningen om is när det är okej att åka å strida i Ukraina eller Kurdistan elr vart man nu åker men när de gäller syrien så är ni tysta !
Magnus Sandelin: Förstår inte riktigt vad du menar.

Dan: Hej! Uppfattade de som jobbade för kommunen som naiva i förhållande till vad säkerhetskillen sa, är det taktik för att kunna jobba i området eller är man så naiv även när kameran stängts av?
Magnus Sandelin: Det kan ha att göra med hur insatt man är i ämnet.

Muhammad: Varför belyser ni inte faktumet att detta handlar om salafister, varför vara onödigt generell och säga ”muslimer” ? Även ”extremism” är för vagt. Tex detta problem finns inte i hanafi islam etc, dt är specifikt salafister
Sanna Klinghoffer:

Vi har försökt att renodla därför sa vi inte att det handlar om salafister. det var mycket annat vi ocksåtog bort.abboooo: Varför kan ni nt intervjua någon som vet något om is e istället för ba ha massa skit snack ja ställer upp för en intervju närsomhelst bara ni låter mig tala fritt 
Sanna Klinghoffer: 
Hör gärna av dig om du har kunskaper sanna.klinghoffer@svt.se

Håkan: Kanonprogram, med riktig journalistik. Det är man inte bortskämd med i dagens Sverige. Däremot blir blir jag mörkrädd när ansvarig minister börjar skylla på utanförskap och sociala delar som anledning till denna terrorturism. Det finns utsatta med annan bakgrund, som inte hänfaller till att mörda oskyldiga. Många terrorrister kommer dessutom från medel och överklass. Usla argument således. Bra raka och tydliga frågor från teamet. 
Sanna Klinghoffer: 
Tack, roligt att du uppskattade programmet

nadja: Ni döljer sanningen i ert pogram som vanligt därför hatar jag era pogram nu mera
Sanna Klinghoffer: 
Tala gärna om vad vi döljer

Mehmet: Är ni på SVT inte de största kappvändarna som finns? Ni har ju genom att inte öppet ta avståd till IS under flera år (IS startade inte i går) bidragit till att detta fått ske. Vi är många som sett att detta komma under många år men av SVT kallats rasister/nazister. Tittar sällan på SVT men aatid på UG som är ett mycket bra program. Heder åt et
Magnus Sandelin: Tack för berömmet. Jag hoppas och tror nog att SVT tagit avstånd från den här typen av rörelser tidigare också.

Sednatho: Bra reportage, men ni kunde kollat med bl.annat Danmark, där man kommit fram till att det är i statsfängelserna, där den absolut största rekryteringsbasen finns, till IS ! En stor del av de insatta har nämligen utomvästlig bakgrund. Man har därför börjat splittra upp grupper av unga muslimer i fängelserna, där risken är stor för att någon försöker rekrytera!! Med gott resultat som följd! Har inte hört någon som överhuvudtaget berört denna rekryteringskälla i svensk media!! 
Sanna Klinghoffer: 
Det låter intressant. tack för tipset!

Knut: Verkar som våran minister har fattat problemet, dags för dom kommunala ledarna att vakna. Skrämmande att våra pengar går till sådan här verksamhet.
Magnus Sandelin: Ja, det behöver göras mycket mer på den kommunala nivån.

Putte: Detta har väl naturligtvis inget med islam att göra? Hur ser ni på religionens inflytande i denna fråga?
Magnus Sandelin: Det är klart att det har med islam att göra. Men olika personer väljer att se på sin religion på olika sätt.

hasse: Ni smutskastar is som värsta terror när svenskar åker till Ukraina för att strida med ryska styrkor ni vill få det som is är iskalla mördare när ni själva inte gjort ngt mot assad regimen 300 000 människor har dött ändå vill ni nt folk ska se deras lidande 
Sanna Klinghoffer: 
Islamiska Staten är världens mäktigaste och farligaste terrororganisation. Som avrättar människor, fördriver stora folkgrupper, tar jkvinnor som slavar osv. Det är inte svårt att ta avstånd och kritisera dem. Sedan håller jag med om att det syriska folket lidit oerhört under Assad. Men de har lidit också´på grund av IS.

Jessica: Och mkt märkligt att ingen av dem ni intervjuade vågade stå för sina åsikter...så mkt var den ”jihadismen värd...
Magnus Sandelin: Ja, det är väldigt svårt att få de här personerna att ställa upp och prata öppet.

malika: Sluta smutskasta is om ni ändå inte tänker visa hela sanningen
Sanna Klinghoffer: 
Förklara gärna vad hela sanningen är

AndersS: Hej Sanna, Bra att du pressar på de frågor som ställs,...hur obekvämt det är syns lång väg på mottagaren,.....tror inte en sekund på svaren du får dock!...... Med vänlig hälsning, Anders S
Sanna Klinghoffer:

Roligt att du uppskattade frågorna. hur sanna svaren är, dock svårt att veta.bmu: Ni intervjuade inga kvinnor. Varför?
Magnus Sandelin: Har bestämt för mig att vd:n för Stena fastigheter är en kvinna. Om du syftar på jihadist sympatisörerna så koncentrerade vi oss på de här personerna som har en mer framträdande roll. 

Brittt: Har Mona Sahlin slutat som samordnare?
Magnus Sandelin: Nej.

Soraya Lind: Göteborg har ju fått beröm för sitt arbete. Som första kommun i landet införde de två samordnare som endast jobbar mot våldsbejakande extremism. Mona Sahlin berömde detta.
Sanna Klinghoffer: 
Ja, och det är jättebra. Men fenomenet med personer från Sv erige som åker för att strida i Syrien började redan 2012. Nu är det 2015.

Malin: Vilket bra program! Vet att det finns verklig Och polisanmäld IS rekrytering i Söderhamn där vi har vårt sommarhus . Finns också många asylsökande som är rädda och oroade
Magnus Sandelin: Tack! Oroväckande om det är som du skriver.

yasmine: Varför tar man inte upp varför is bildades och hur de kom till med tanke på det bashar gjorde mot sitt folk jag själv kommer från Syrien och kan förstå varför folk åker ner och dom har mitt fulla stöd 
Sanna Klinghoffer: IS dödar även civilbefolkningen i Syrien, jag har själv träffat många från Syrien, ingen av dem har uppskattat IS

Sören: Var finns alla imaner som kan ge en vägledning till alla ungdomar som har för avsikt att kriga i IS.
Magnus Sandelin: Håller med om att det är bra om fler sådana röster hörs i diskussionen.

Tobbe: Var fanns Mona Sahlin och hennes miljoner i programmet? Hon är ju ytterst ansvarig. 
Sanna Klinghoffer: 
Vi lyfte kommunens ansvar. Hennes ansvar är ngt annat.

Backa: Behövs det verkligen ett terrordåd i Sverige för att vi ska vakna. Man tror ju inte detta är sant
Magnus Sandelin: Det får vi verkligen hoppas att det inte sker.

Malin: Snälla kan ni inte undersöka hur det ser ut i övriga landet och dessutom kolla hur det ser ut med de asylsökandes säkerhet?
Magnus Sandelin: Det kommer säkert att göras fler reportage om ämnet. 

Tomas: Vet ni hur många imaner i svenska moskeer som stödjer IS?
Magnus Sandelin: Ingen gör det öppet i alla fall.

Jojo: Hej Sana !Vad bra att någon våga visa sanningen,jag tycker att myndigheterna gör för lite att bekämpa radikalisering,det du visar i programmet talar för sig själv muslimerna som är extremister hånar hela samhälet dom visar ingen respekt för demokrati dom väntar bara att få signal nerifrån att ta till våld och de kommer att göra det tyvärr.Alla sådana samlingar och föräläsningar borde spelas in och vara offentliga och transparenta vad tycker du ?Jag är orolig för framtiden.
Sanna Klinghoffer:

Jag tror inte man kan och bör spela in alla föreläsningar. Däremot håller jag med om att samhället agerat för långsamt. Vi får hoppas att det vänder nu.Tomas: Intressant att så många inlägg i chat:en ger sitt stöd för IS. Alltså fortsätter denna terror inom Sverige.
Sanna Klinghoffer: 
Ja, det finns IS-anhängare i Sverige, det visar inte inst programmet

Bosse: Backa och Magnus: Vi har ju haft ett terrordåd i Sthlm....
Magnus Sandelin: 

R A : Väldig tuffa när dem uppmanar folk att ta sig till Syrien för att ansluta sig till IS men när Sanna frågade om vad till exempel den poet menade, då kunde han färge lägga hans ord med regn och bär 
Sanna Klinghoffer: 
Ja, man kan väl inte påstå att det var ett tydligt svar.

Sara: jag har läst Daeh (IS) sympatisörer som har uppmanad likasinnade att reagera mot programmet och det är tydligt här i chatten som kryllar av Kalifatanhängare. Var ni i kontakt med kommunledningen i Göteborg om deras syn? Alltså högsta politiska ansvariga, 
Sanna Klinghoffer: 
Nej, vi har inte talat med ansvariga politiker i kommunen.

Marie: Jag hoppas att de styrande på alla nivåer vaknar.Kanske ert program gav dem en liten knuff på vägen.
Magnus Sandelin: Ja, vi får hoppas det.

Julia: Hur kan det gå så långt att en chef för Göteborgs stad inte vågar tala för hela staden i en sådan här viktig fråga . Det tyder på en rädsla att säga fel? Varför?
Sanna Klinghoffer: 
Jag kan faktikst inte svara på det.

bengt: Är det inte märkligt att svensk lag tillåter religiösa predikare att propagera mot mänskliga rättigheter och yttrandefrihet när det är lagar som borde s a s stå över rätten till religionsfrihet?
Magnus Sandelin: Det är ju det som är yttrandefrihet, rätten att ha den typen av åsikter.

bajling : Bra pogram men önska bara att ni slutar prata dåligt om oss muslimer och att hon som inte inteljuvar ska inte va en muslimhatare tack!
Sanna Klinghoffer:


Tack, roligt att du gillade programmet. Vi pratar inte dåligt om muslimer, utan om den lilla gruppe som sympatiserar med Islamiska Staten. ”Hon” som intervjuar är inte muslimhatarare.Saini: Otäckt program, som jag egentligen inte tänkt se, men fastnade framför ändå. Det som jag tog med mig var uttalandena från herr (glömt förnamnet) Dahlstrand. Vilka kvalifikationer han har fått jobbet på, kan man ju undra....Men han lyckades förolämpa många finländare – och svenskar. Hälsa honom att han är skyldig Finland och sverigefinnar att be om ursäkt!!! 
Sanna Klinghoffer: 
Ja, det liknelsen är obegriplig...

Frågar för skolprojekt: Hur kan man fördömma och bestraffa personer som åker till syrien för att slåss med IS ifall de uppriktigt anser att det de gör är det som är moraliskt rätt? Hur vet vi att deras ideologi är fel och vår rätt? 
Magnus Sandelin: Det handlar om att IS är en av FN terrorstämplad organisation. Det är vad diskussionen om ev skärpt lagstiftning handlar om nu.

Maria: Bra reportage!! En fundering: dessa terrorister säger sig åka till Syrien för att kriga mot Syriska regeringen. Men är inte det uppenbart att detta används som en ursäkt för att rättfärdiga deras barbariska handlingar? Är det inte uppenbart att de åker dit för att etablera en islamisk stat och kriga mot alla som ej stöder det, dvs att göra jihad, som inte har något med syriska regeringen att göra. Syriska armén med stöd från majoriteten av folket har däremot under 4 års tid kämpat för att hålla terroristerna bort, ändå målas de upp som lika stora bovar som IS? Varför? Varför upplyser man inte om detta? Hade Assad gått ner från makten hade IS tagit över på nolltid, är det det vi vill? Jag har svårt att hänga med Sveriges ställningstaganden.
Sanna Klinghoffer: 
Roligt att du gillade reportaget. I programmet har vi valt att enbart belysa miljöer i Göteborg där det finns IS.anhängare. Även om det du skirver om är myclet intressant.

Sara: Tack för att ni vågar prata om det ingen annan vågar prata om! Hur kommer det sig att ni vågar lyfta ämnen ingen annan media i Sverige vågar röra vid? Ni är tveklöst det bästa som hänt SVT någonsin.
Magnus Sandelin: Det var snällt skrivet. Tack!

Magnus Sandelin: Det var snällt skrivet. Tack!

Leifagain : Jag tycker inte att det framgår tydligt att det handlar om ett krig mellan sunni och shia muslimer varför har vi inte fått den informationen?
Sanna Klinghoffer: 
Det handlar om mycket mer är än ett krig mot sunni och shia. Och vi har valt att fokuser på miljöer i Göteborg där det finns IS-anhänagre.

bengt: Men det är ju brottsligt med hets mot folkgrupp? Borde det inte vara brottsligt att även hetsa mot T e x homosexuella i religionens namn?
Magnus Sandelin: Ja, en del fall prövas ju också. Ta t.ex. pingstpastorn Åke Green för några år sedan som frikändes i Högsta domstolen.

muffolos Santos : När kommer er nästa granskning om is ske!?
Magnus Sandelin: Det kan vi inte svara på.

Varför?: Varför var det så viktigt att den enskilde tjänstemannen skulle ta avstånd från IS åt hela stadens vägnar?? Han kan ju arbeta mot problemet utan att ta ställning!! ??
Magnus Sandelin: Vi tyckte att det var en viktig principfråga som också illustrerade synen på problematiken inom staden.

Kina Johan: Julia. Enhetschefen är en ny chef med den funktionen han har och på ”lägsta” chefsnivå. Han gjorde ett misstag men från hans nivå kan det vara svårt att i ett pressat läge i Göteborgs stads namn ta avstånd från IS. Det borde han gjort ..tagit avstånd från IS. Social resursnämnd tar dock avstånd reservationslöst från IS terror. 
Sanna Klinghoffer: 
I ett ”pressat läge”. På flera seminarier han deltagit i säger han samma sak. Det gör också hans kollegor. De två intervjuerna jag gjorde, Gjordes med fyra månaders mellanrum. Så du vet.

ana : Ni nämner inte vad bashar gjorde varför är ni och resten av media tystar ner det? Hur kan ni? Och ug som påstår ni tar upp sanningen detta är ju långtifrån
Magnus Sandelin: Det här handlade om Göteborg och inte Syrien, faktiskt. Man kan inte ta upp allting i ett program.

fråga: Terrorism som koncept är ett politiskt redskap. Detta har nyligen belysts i forskning ( terrorismstudier). Problemet är att applicera terrorismfrågan på detta komplexa problem då frågan om radikalisering går mycket längre. Än värre att konsultera ”terrorismforskare”. Det så klart att de ser terrorismproblematik i detta. Vad annars är att vänta. Mycket oseriöst. Ni vill väl med detta men ni skapar mer prblem med att ta genvägar. Ni borde tala med teologer, psykologer och sociologer. Då hade ni fått andra svar. Förmodligen mer intressanta svar. 
Magnus Sandelin: Ja, men den intervjuade forskaren är en av de mest kunniga i ämnet i Sverige.

Martin: Tack för att ni vågar belysa det som väldigt många blundar för. Politikernas rädsla för att bli kallade islamofober skapar problem. Kvällens program öppnar upp för klarspråk, och att vi kan lämna läget vi har idag dvs att det är ok att rekrytera till IS men att det oacceptabelt att ifrågasätta ex invandringspolitik. Bra att Ygeman fick svara på några raka frågor.
Sanna Klinghoffer: Ja, vi får hoppas att vi kan prata om de här frågorna på ett annorlunda sätt i framtiden. Roligt att du uppskattade programmet.

Kea: Ni lyfte kommunens ansvar säger ni. Ja en ung tjänsteman som väl agerar på de riktlinjer och policier som politikerna anger. Jag är faltiskt rädd. Staten borde styra det här.
Magnus Sandelin: Det behöver ske åtgärder på såväl statlig som kommunal nivå.

leila: Jag bor i Stockholm och vågar inte längre gå ut utan hijab för man får dåliga ord av andra. Så var det inte förr. Har ni också sett att det är så?
Sanna Klinghoffer: 
Nej, det känner vi inte till.

��: Jag är uppväxt i Göteborg och känner mig mer hemma i Sverige än i mitt eget hemland, men ni får mig mer skräckslagen. Varför relaterar ni alltid terror med Islam? Det känns att folk tittar på mig som om jag vore en terrorist fastän islam aldrig uppmanat till terrorism islam har aldrig uppmanat till att döda oskyldiga men ändå relaterar ni det till terrorism. I ert program tog ni upp hur mycket judarna känner sig hotade men inte hur mycket muslimer känner sig hotade och när ni väl gjorde det tog ni upp att muslimer känner sig hotade pga syrianer, ni tog inte upp hur mycket muslimer anses vara terrorister att det finns många som har blivit av med sin slöja eller fått en ölburk rakt i huvudet. Snälla ta reda på mer om Islam och sluta relaterar det till terrorism. Islam har blivit en religion som är hatad av hela världen. Hur trygga tror ni att muslimer känner sig? 
Magnus Sandelin: Reportaget handlade inte om islam utan om IS-sympatisörer i Göteborg.

Gbg: Dessa ungdomar som åker ner till isis är mördare och borde straffas för terrordåd. När ska ny lag träda i kraft.
Magnus Sandelin: Om det blir en ny lag så träder den troligen inte i kraft förrän till årsskiftet.

nippolos: Hej tack för ert vackra program Jag har min syster som åkte ner till Syrien å vi kan inte få tag på henne kan ni hjälpa mig vart ja ska vända de är så dåligt u sverige med hjälp 
Sanna Klinghoffer:

Roligt att du uppskattade programmet. Maila mig så kan vi pratasanna.klinghoffer@svt.se eller ring via växeln 031-83 70 00Gillar ej fegisar: En enskild tjänsteman el ej...han ÄR Göteborgs ansikte utåt och då Bör han ta ställning för staden!!!
Sanna Klinghoffer: 
Man kan tycka det.

Tomas: IS är inte bara ett problem i Göteborg utan finns över hela landet. 
Magnus Sandelin: Det stämmer att det inte bara handlar om Göteborg, men vi fokuserade på staden eftersom så många har rest därifrån.

Berra: Varför gjorde ni inte en inerjuv med Mhemet Kaplan MP vad han tycker om detta han har ju gjort samma uttalande som tjänstemannen i Göteborg finska vinterkriget= is
Magnus Sandelin: Det här handlade inte om Mehmet Kaplan utan om Göteborgs stad.

Fråga: Magnus. Ni ska inte vända er till terrorismforskare med dessa typer av frågor. Det är för kortsiktigt. Ett exempel på när journalister är lata. Dessutom så finns det andra forskare som anser att de forskare som ni intervjuade håller en extrem tolkning av terrorism som inte delad av kollegorna igemen
Magnus Sandelin: Säkert, men det här handlade om Islamiska staten som de flesta, inklusive FN, anser är en terrororganisation.

Jerka: Kommer ni göra fler program om IS? Jag hoppas...
Magnus Sandelin: Det vet man aldrig.

Tomas: Inläggen visar hur modigt det var av UG att ta upp problemet med IS i Sverige.
Magnus Sandelin: Roligt att du uppskattade programmet.

Pop: Detta gynnarSD så är det.
Sanna Klinghoffer: Vi har lyft upp och visat på ett problem vi har i samhället om Sd vill utnyttja det på ngt sätt kan inte hindar oss från att berätta om det här.

Fubbick: Som företrädare i det offentliga rummet skall man självklart ta avstånd för något FN beslutat. Tycker nästan synd om killen, politiskt självmord nästan
Magnus Sandelin: Tycker också det är självklar att man ska ta avstånd.

Rex: Johan Dahlstrands uttalande tyder på en rädsla för att uttala sig i Göteborgs stads namn. En rädsla för att säga fel och därmed bli föremål för politikers ilska. Det finns en historia i Göteborg, där tjänstemän och chefer inte vågar uttala sig om oegentligheter i kommunens förvaltningar. Nu har det gått så långt att en av cheferna i Social resursförvaltning inte vågar säga att Göteborgs stad tar avstånd från IS. 
Sanna Klinghoffer: 
Jag vet faktikst inte varför han svarar så och jag förstår det inte heller. Jag vet inte heller om det finns en sådan historia i Göteborgs stad. Får hoppas att det inte är så.

Svensk: Varför är ni så snälla när ni intervjuar politikerna det är ju solklart att dom fegar och blundar för verkligheten. Det är en skrämmande framtid vi har att se fram emot. Hoppas att vi får nyval snarast.
Magnus Sandelin: Men den ende politikern som intervjuades var Anders Ygeman (S), och jag tycker inte att han ”fegade”.

umm somaya: Ni döljer ju varför folk vill åka till Syrien ? Bashar stoppas ju inte av resten av världen?!
Sanna Klinghoffer: 
De som åker för atta ansluta till IS, deras motiv är inte bara Bashar. Hör gärna av dig så kan vi prata mer. sanna.klinghoffer@svt.se

Uppretad göteborgare: Tack för ett bra reportage , jag skulle vilja veta hur våran kommunledning ser på att skattepengar finansierar rekrytering till IS ?
Sanna Klinghoffer: 
Tacl, roligt att du gillade programmet. Vi kan inte belägga att skattepengar finansierar rekrytering till IS.

Christina: Hur stort ansvar har journalisterna/media för att Sverige har sovit (ej uppmärksammat problemet) så länge? 
Magnus Sandelin: Det tog också lång tid innan medier började rapportera på allvar om detta, så det kanske kan ha ett visst samband.

C: Vad religon med sport och göra?
Sanna Klinghoffer: 
Ja, det kan man fråga sig.

John: Ville bara säga att ni verkligen är fantastiska reportrar, jag hade aldrig klarat att intervjua sådana människor utan att bli fruktansvärt arg.
Sanna Klinghoffer: 
Tack, roligt att du uppskattade programmet

Isak: Är Sverige numera en fristad för terrorister?
Magnus Sandelin: Nej, det hoppas jag inte.

Pizzabagarn: Tack för att någon äntligen vågar ta upp det här problemet och för det enda programmet som snart är värt tv licens. Mycket bra!
Magnus Sandelin: Roligt att du uppskattade det.

UG – Moderator: Tack för era frågor och inlägg, nu avslutar vi chatten. Uppdrag granskning är tillbaka nästa vecka!

Mats karlsson: Jag tycker det är magstarkt att kräva ut ansvar från kommunala tjänstemän kring iS, som i botten är folkrättsliga frågor, frågor för FN:S säkerhetsråd m.m. Det är väl OK att ifrågasätta kommunala bidrag, men IS är en folkrättslig och FN fråga, inget för kommunala tjänstemän. Håll isär begreppen! Svag journalistik
Sanna Klinghoffer: 
Att man som tjänsteman eller för all del vem som helst inte bör ha problem att ta avstånd från en terrororganisation borde inte vara en svår sak.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

UG – Jihad i Göteborg

Mer i ämnet