På Arbetsförmedlingen i Angered har ungdomar berättat för personalen att de är på väg ner eller har kommit tillbaka från Syrien och Irak. Foto: Arbetsförmedlingen/Studio CA

Arbetsförmedlingen anmäler inte Syrienresenärer

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Ungdomar har berättat att de är på väg eller precis har kommit tillbaka från Irak eller Syrien. Men Arbetsförmedlingen i Angered har inte fört den informationen vidare.

Redan 2012, innan det som idag heter Islamiska staten fanns, började personer från Sverige att resa till kriget i Syrien. Först var det mest män, men nu har även kvinnor och hela familjer med barn rest. Säkerhetspolisen uppskattar att uppemot 300 personer kan ha åkt från Sverige. Av dem är 35 bekräftat döda, troligen är det fler. Och den största andelen reser från Göteborg.

På Arbetsförmedlingen i Angered har ungdomar berättat för personalen att de är på väg ner eller har kommit tillbaka från Syrien och Irak. 

UG – Jihad i Göteborg

– De har däremot inte berättat för oss rakt ut att de är där för att kriga, säger Fati Maroufi, chef för Arbetsförmedlingen i Angered.

Gör ingen anmälan

Reporter: Men kan det vara så att de kommer hit och söker jobb och säger att jag kan bara jobba så här länge för sen ska jag åka till Syrien, till exempel?

– Ja, det har hänt att de har berättat i lite olika sammanhang, till exempel när vi försöker planera och skriva en överenskommelse för framtida aktiviteter, att jag tror inte att jag kan leva upp till den här överenskommelsen eftersom jag planerar att åka ner.

Reporter: Vad gör ni då?

– De har kommit till Arbetsförmedlingen och vi har bara ett uppdrag, det är att hjälpa människor att lämna utanförskapet för arbete eller börja studera. Det är uppdraget.

Reporter: Så anmäler ni dem då eller att de här har varit i Syrien och Irak?

– Nej, det gör vi inte. Vi gör ingen anmälan. För vi har inte känt oss hotade, eller på något sätt skrämda av de här unga. De har inte berättat för oss för att skrämma. De har bara berättat när vi har ställt en relevant fråga.

Har tagit upp problematiken

Fati Maroufi betonar att det är ett fåtal personer det handlar om och att Arbetsförmedlingen inte har någon anmälningsplikt. Men hon har själv tagit upp problematiken.

– Jag har lyft frågan med min chef för att skapa rutiner kring det här. Men åter igen, det här är helt nytt fenomen för oss på Arbetsförmedlingen. Det har bara pågått ett halvår och jag kan inte påstå att vi har gjort någonting mer än att ha fokus på arbete och utbildning och hjälpa de här personerna att komma in i det svenska samhället.

Efter att ha läst artikeln​ skriver Fati Maroufi till Uppdrag Granskning att ”Vi anmäler inte alla vi känner till som åker till ett visst land eftersom vi oftast inte vet bakgrunden till deras resa. Det kan exempelvis vara att de åker iväg för att träffa släkt och vänner eller för att arbeta humanitärt. Arbetsförmedlingen har rutiner för hur vi inom organisationen ska anmäla personer som åker iväg för att kriga, men fenomenet är så pass nytt och vi arbetar på att tydliggöra rutinerna bättre i organisationen”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Jihad i Göteborg

Mer i ämnet