Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Göteborgs gymnasieskolor måste spara 80 miljoner under 2023. Det kan SVT Nyheter Väst avslöja. Foto: SVT

Göteborgs gymnasieskolor måste spara 80 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Under resten av 2023 måste Göteborgs kommunala gymnasieskolor spara 80 miljoner kronor. Det kan SVT Nyheter Väst avslöja.

– Det känns ju oerhört frustrerande, säger Peter Olsson från fackförbundet Sveriges lärare.

Just nu sitter rektorerna på de kommunala gymnasieskolorna runt om i Göteborg och försöker skära ner i verksamheten. De har alla (utom en) nyligen fått ett sparbeting på mellan en och en halv miljon upp till 11 miljoner kronor, från utbildningsnämnden.

De skolor som fått ett sparkrav på över fem miljoner under resten av 2023 är Hvitfeldtska, Katrinelundsgymnasiet, Angeredsgymnasiet och Ester Mosessons gymnasium. I summan på 80 miljoner är även besparingar för YRGO (yrkeshögskola) och Studium (vuxengymnasium) inräknade.

Svårt för skolorna att klara av

Peter Olsson är vice ordförande för Sveriges lärare i Göteborg och han menar att skolorna redan idag har stora svårigheter att klara sitt uppdrag, exempelvis med att ge särskilt stöd till dem som behöver det.

– Skulle man översätta 80 miljoner till tjänster så skulle det bli 150 lärartjänster på ett halvår. Det går inte, skolan är redan anorektisk, säger Peter Olsson.

Det här sparbetinget kommer att bli svårt, om inte omöjligt, att klara av, tror han. 

– Rektorerna har ju ett ansvar att lägga en nollbudget, som alltså går jämnt upp. Men de kommer inte kunna klara det.

”Det är regeringens fel”

Utbildningsnämndens ordförande, Milyon Tekle-Haile (S), tycker att det här är regeringens fel.

– Vi har tyvärr en budget att förhålla oss till som kommer från regeringen. Och vi gör vårt bästa med den förutsättningen, säger Milyon Tekle-Haile.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.