Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Ella Persson/SVT

Utbildningsnämnden: ”Det är regeringens fel”

Uppdaterad
Publicerad

Under resten av 2023 måste Göteborgs gymnasieskolor spara 80 miljoner kronor, något som kritiseras av Sveriges lärare i Göteborg. Nu bemöter utbildningsnämnden kritiken.

– Vi har tyvärr en budget att förhålla oss till som kommer från regeringen, säger utbildningsnämndens ordförande Milyon Tekle-Haile (S).

Starta klippet för att höra utbildningsnämndens ordförande Milyon Tekle-Haile svara på kritiken från facket.

De skolor som fått ett sparkrav på över fem miljoner under resten av 2023 är Hvitfeldtska, Katrinelundsgymnasiet, Angeredsgymnasiet och Ester Mosessons gymnasium.

”Vi har en budget att förhålla oss till”

Utbildningsnämndens ordförande Milyon Tekle-Haile (S), säger att hon förstår och delar fackens oro, men menar att bakgrunden till sparkravet är regeringen.

– Vi har tyvärr en budget att förhålla oss till som kommer från regeringen. Och vi gör vårt bästa med den förutsättningen, säger Milyon Tekle-Haile.

Det här handlar väl ändå om kommunens budget, det är kommunala pengar?

Det är kommunens pengar, men budgeten kommer också från statskassan, säger hon. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.