En motorbåt från iranska revolutionsgardet cirkulerar kring Stena Impero, strax utanför hamnen i Bandar Abbas. Bilderna i videon kommer från iranska revolutionsgardet. De publicerades av nyhetsbyrån Fars som har koppling till den iranska staten. Foto: AP/Hasan Shirvani//Mizan News Agency

SVT erfar: Stena-fartyget kan släppas ”inom dagar”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska UD har fått mycket starka signaler om att det svenskägda fartyget Stena Impero snart kommer att släppas av Iran, erfar SVT. Frisläppandet förväntas ske inom några dagar uppger en källa med insyn i samtalen som skett mellan utrikesminister Margot Wallström, och Irans motsvarighet Javad Zarif

Det var i tisdags som Irans utrikesminister Javad Zarif besökte utrikesdepartementet i Stockholm. Vid flera av mötena diskuterades Stena-fartyget. Exakt vad som sades om det beslagtagna fartyget Stena Impero har hittills varit hemligt, och varken Sverige eller Iran har berättat något om hur nära man är en lösning.

Men nu uppger en källa med insyn att Stena Impero och de 23 besättningsmännen kan släppas inom kort.

– Utrikesdepartementet fick mycket starka signaler. Uppfattningen efter samtalen var att det kommer att hända saker inom kort, uppger källan för SVT Nyheter Väst.

Inga detaljer

Zarif har tidigare uttalat förhoppningar om att en lösning snart ska vara nära. Svenska utrikesdepartementet ville på torsdagen inte bekräfta uppgifterna om ett frisläppande.

– Vi ser positivt på det Zarif själv uttalat offentligt, men jag kan inte gå in på detaljer om våra möten, säger Elin Tibell, pressekreterare hos utrikesminister Margot Wallström.

Vd: ”extremt positivt”

Stena Bulks vd, Erik Hånell, har själv inte nåtts av några tydliga signaler om att fartyget och besättningen snart kan släppas. Men han ser positivt på de nya uppgifterna.

– Är det så, så är det extremt positivt. Vi har nu väntat på det sedan den 19 juli, och det hade varit en väldigt positiv utveckling om vi kunnat få loss Stena Impero, men framförallt vår besättning, säger han.

Stena Impero ägs av Göteborgsbaserade Stena Bulk men seglar under brittisk flagg. Fartyget, med dess 23 personer i besättningen beslagtogs av Iran i Hormuzsundet när fartyget var på väg till Saudiarabien.

Tidigare i veckan tilläts det iranska oljefartyget Adrian Darya (som tidigare hette Grace 1, reds.anm) lämna Gibraltar där det tidigare hade tagits i beslag.

– Vi är redo att ta hand om besättningen den sekund de släpps fria. Det har vi sett till att förbereda oss för, säger Erik Hånell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer