”Det är väldigt hedrande i internationell konkurrens att vår granskning blir uppmärksammad på det här sättet”, säger Frida Björk, reporter. Foto: SVT

SVT Nyheter Väst får internationellt TV-pris

Publicerad

SVT Nyheter Västs granskning av jägarutbildningen på K3 i Karlsborg belönades med ett hedersomnämnande i klassen undersökande journalistik vid internationella Prix Circom 2021.

Prix Circom delas varje år ut bland public service-bolag i Europa i flera kategorier med en vinnare och ett hedersomnämnande i varje klass.

I år fick SVT Nyheter Väst granskning ”Pliktens pris”, där rekryter vittnade om hur de utsatts för kollektiva bestraffningar, kränkningar och maktmissbruk från befälen vid jägarutbildningen i Karlsborg, ett hedersomnämnande i kategorin undersökande journalistik.

Trakasserier och maktmissbruk

Granskningen bygger på ett omfattande researcharbete där 44 tidigare rekryter vid jägarutbildningen K3 intervjuas om sina upplevelser, och där 37 av dem vittnar om att de upplevt mobbning, trakasserier och maktmissbruk.

Bakom granskningen står Frida Björk, Per-Olof Stjärnered, Erik Grönlund och Jakob Eidenskog.

– Det är väldigt hedrande i internationell konkurrens att vår granskning blir uppmärksammad på det här sättet, säger Frida Björk, reporter.

”Oerhört stort”

Granskningen är en del i SVT Nyheter Västs målmedvetna satsning på egen granskande journalistik, enligt redaktionschefen Anton Svensden.

– Prix Circom är ett internationellt tv-pris och att få ett hedersomnämnande i klassen granskning är oerhört stort. Vi konkurrerar med Europas ledande grävande redaktioner, säger han.
Vinnare i klassen undersökande journalistik var BBC:s ”Unequal force?”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer