Foto: SVT

SVT:s Carina Bergfeldt om reaktionerna på sommarpratet

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s USA-korrespondent har semester och vilar upp sig i Skövde. Men frågan är hur mycket vila det har blivit då Carina Bergfeldt samtidigt debuterat som sommarpratare i ett mycket omtalat avsnitt.

Carina Bergfeldt är född och uppvuxen i Götene men har idag Washington som bas. I sommar har hon gjort debut i Sommar i P1 där hon öppenhjärtigt berättade om sin uppväxt som enligt henne har präglats av psykisk misshandel.

Avsnittet är så här långt ett av de avsnitt som flest har lyssnat på i sommar och fått flest reaktioner i sociala medier.

– Jag har fått fantastiska reaktioner. Över 3 000 personer har hört av sig till mig, säger Carina Bergfeldt.

”Folk har varit väldigt öppna”

Många av dem som har hört av sig efter att ha lyssnat på sommarpratet har delat med sig av sina egna erfarenheter och relationer.

– Barn har skrivit till mig och berättat att deras pappa slog dem och att de nu skulle ringa Bris för första gången, säger Carina.

– Det var en 16-årig tjej vars psykolog skickade programmet till henne för att hon ville att hon skulle lyssna på det för hon hade en liknande uppväxt. Folk har varit väldigt öppna.

Ett halvår kvar som USA-korre

Det har varit en händelserik tid för Carina Bergfeldt. Hon har hittat en okänd halvbror i USA, hon har precis gift sig och nu väntar sista halvåret som korrespondent i USA.

– Jag har varit i Ovala rummet med Donald Trump, jag har varit på Oscarsgalan, jag har träffat människor över hela USA. Det känns svårt att ens föreställa sig vad man ska göra efter detta. Jag får fundera lite på det, säger hon.

Fram tills hon slutar har hon dock lite till hon vill hinna med.

– Jag har hunnit med ungefär 40 av 50 delstater. Jag kommer inte hinna med alla 10 men jag ska försöka klämma in Nebraska, Wyoming, Idaho. Det finns ett par delstater som jag väldigt gärna vill åka och göra reportage i. Nu ska jag bara hitta bra grejer att rapportera om i de här delstaterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.