Foto: SVT

Tågförseningarna fortsätter i Västsverige

Uppdaterad
Publicerad

Felen har varit många under senare tid och likaså tågförseningarna. Det handlar bland annat om signalfel, elfel, spårfel, växelfel och fel på kontaktledningar. Något som fortsatte även i dag när SVT Väst besökte Centralstationen i Göteborg.

– Jag har väntat i tre timmar i dag och jag verkar inte komma i väg till Karlstad, säger Parviz Amadehgy till SVT.

Tågförseningarna i Västsverige fortsätter. Nu senast har det handlat om elfel som orsakade inställda tåg och förseningar i tågtrafiken mellan Skövde och Falköping. Även pendeltågen på sträckan Göteborg och Alingsås och fjärrtågen mellan Göteborg och Stockholm har drabbats på grund av ett spårfel.

Ja, så har det sett ut under en längre tid, men nu lovar Trafikverket att pengar kommer att satsas för att bygga bort felen.

– Vi har en sliten järvägsanläggning och det kör mer tåg än någonsin så därför satsar vi väldigt mycket pengar på att bygga bort de här felen, säger Erik Lööv, avdelningschef underhåll Trafikverket.

Varför har ni inte gjort mer tidigare så hade ni sluppit hamna i den här situationen?

– Det är så klart hårda prioriteringar vad pengarna ska gå till och vi har inte haft tillräckligt med pengar för att underhålla järnvägen. Nu har vi det och nu byter vi successivt ut de dåliga slitna järnvägarna så att det ska bli en modern järnväg, säger han.

Flera timmars väntan

På perrongen på Centralstationen i Göteborg står bland annat Parviz Amadehgy. Han pendlar till Karlstad varje dag eftersom han går en utbildning där. Han berättar att det var förseningar under en hel vecka på den sträckan för en tid sedan. Och även i dag råkar han ut för ett försenat tåg.

– Jag har väntat i tre timmar i dag och jag verkar inte komma i väg, säger Parviz Amadehgy uppgivet till SVT.

Enligt Trafikverket vidtas det redan i år åtgärder som kommer att påverka punktligheten.

– Det kommer att påverka punktligheten positivt redan här och nu, men det kommer att ta ett antal år innan vi är där vi bör vara, säger Erik Lööv på Trafikverket.

Tror du att folk kommer att orka vänta på det eller välja flyget i stället?

– De flesta tåg går i tid idag och vi jobbar väldigt intensivt med att göra de åtgärder som ger störst effekt först så det tror jag, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.