Två timmars tågförsening drabbar SJ:s snabbtåg. Foto: Privat

Tågstopp mellan Alingsås och Vårgårda

Uppdaterad
Publicerad

Ett elfel mellan Alingsås och Vårgårda ledde till stora förseningar i tågtrafiken mellan Göteborg och Stockholm på måndagen. Vid halv tio på kvällen meddelade Trafikverket att problemet är löst och att tåg kunde rulla på sträckan igen. Det är dock fortsatta förseningar.

Trafikverket fick felmeddelandet klockan 10.38 under måndagen.

– All trafik mellan Alingsås och Vårgårda är inställd, säger Johannes Bergström, störningskoordinator vid Västtrafik.

Påverkar Stockholmstrafiken

Även tågen mellan Göteborg, Skövde och Stockholm påverkas av elfelet.

– Man försöker leda om all trafik till Stockholm via Borås, men det kommer att innebära förseningar, säger Thomas Johansson, presskommunikatör vid Trafikverket.

Evakuerar passagerare

Vid 13-tiden uppgav SJ att man påbörjat en evakuering av resenärerna. De hade vid den tiden varit instängda på tågen i flera timmar.

– Det är på grund av säkerhetsskäl. Vi måste se till att det är helt spänningslöst och då måste vi ta hjälp av räddningstjänst. Vi kan inte släppa av folk om vi inte vet att det är säkert. Det tog också tid eftersom vi var tvungna att först ta reda på vad det var för fel, säger Annie Edwards.

Problemet löst vid 21.30

På eftermiddagen kom beskedet att tågtrafiken skulle kunna återupptas tidigast på tisdag kl 05:00. Men vid 21.30 meddelar Trafikverket att problemet är löst och att tåg kan rulla på sträckan igen. Det är dock fortsatta förseningar i trafiken.

– Resten av kvällen får man räkna med att det inte kommer gå enligt tidtabell, säger Beisi Sundin på Trafikverkets pressjour.

Mellan Alingsås och Herrljunga är det enkelspårigt några timmar framöver men trafik kommer att rulla på sträckan enligt Trafikverket.

– Det var en kontaktledning som var nedriven, men hur den ramlade ner vet vi inte ännu, säger Beisi Sundin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.