Här pågår saneringsarbetet av den tankbil som sprutat ut slaktavfall på förbipasserande bilar i Falköping. Foto: Christian Svensson (privat)

Tanktrailer läcker – sprutar ned passerande fordon

Publicerad

En lastbil med en tanktrailer innehållande slaktavfall började att läcka intill väg 47 i Falköping på torsdagsmorgonen. Flera fordon ska ha blivit nedsprutade av den bruna sörjan.

Lasten ska ha börjat jäsa och vid kvart över åtta på torsdagsmorgonen stannade föraren lastbilen på en mindre väg mot Jäla intill väg 47 genom Falköping.

Enligt räddningstjänsten läckte tanktrailern ut slaktavfall. Förbipasserande fordon ska ha blivit nedsprutade av innehållet i trailern.

– Det finns ingen hejd på det. Det är som en liten vulkan och det sprutar 4-5 meter ut över vägbanan, sa Christian Velander, stabsbrandmästare i Falköping till SVT Nyheter Väst strax före klockan nio.

Olyckan ska enligt Trafikverket ha orsakat problem för trafiken i båda riktningarna mellan cirkulationsplatsen Falköping C och Backetomten. Men enligt räddningstjänsten står fordonet på en mindre intilliggande väg i riktning mot Jäla.

Väg avspärrad

Vägbanorna spärrades av under saneringsarbetet. Vid 10-tiden läckte tankbilen fortfarande slaktavfall.

– Ett överpumpningsfordon är på plats så att innehållet hamnar i en ny tankbil. Det blir en polisiär sak med avspärrningarna men vi ska vara behjälpliga med att spola rent, sa Christian Velander då.

Slaktavfall kan användas som ett miljövänligt bränsle i till exempel lastbilar och bussar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer