Den oäkta karettsköldpaddan som spolades i land på Smögen. Foto: SVT

Teorin: Jättesköldpaddan på Smögen kan ha frusit ihjäl

Uppdaterad
Publicerad

Nu är den inledande obduktionen av jättesköldpaddan som hittades i Smögen tidigare i vintras klar. Veterinärerna har två teorier om hur hon dog: en hajattack eller helt enkelt frös ihjäl.

Sköldpaddan har inte rapporterats i svenska vatten sedan 1800-talet och därför är forskare och veterinärer extra intresserade. Vid obduktionen konstaterades att det är en ung välnärd hona, som verkar frisk, som hittats.

Gustav Averhed, Elina Thorsson och Jasmine Stavenow samarbetade vid obduktionen för att ta reda på så mycket som möjligt om det sensationella fyndet. Foto: Statens veterinärmedicinska anstalt

Men man hittade också flera äldre, läkta skador – till exempel saknades en del av skalet.

– De gamla skadorna visar att hon överlevt en rejäl skada. Angående dödsorsaken överensstämmer fynden vid obduktionen med att sköldpaddan blivit bifångad (oavsiktligt fångad i fiskeutrustning) och drunknat. En annan tänkbar dödsorsak är att sköldpaddan frusit ihjäl, att hon helt enkelt hamnat i vinterkallt vatten som arten inte klarar. För att kunna säga mer får vi vänta in svar på de prover vi tagit och ska analysera, säger Elina Thorsson, veterinär på SVA i ett pressmeddelande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här kan du se den oäkta karettsköldpaddan som spolades i land på Smögen. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.