Terrorforskaren och debattören Magnus Ranstorp menar att barn kan kapslas in i radikala miljöer. Foto: Susanna Persson Öste /TT

Terrorforskarens larm: Dagbarn kan radikaliseras

Uppdaterad
Publicerad

Svenska skattepengar kan gå till att barn kapslas in i radikala miljöer – genom dagbarnvårdsverksamheten. Det menar terrorforskaren Magnus Ranstorp.

– Det är direkt olämpligt, säger han. 

Hör Magnus Ranstorp berätta om hur barn kapslas in i en radikal miljö i klippet ovan.

SVT Nyheter Väst avslöjar att en så kallad dagbarnvårdare, tidigare kallad dagmamma, lever med en man som är dömd för terroristbrott. I den gemensamma bostaden tar dagbarnvårdaren, på uppdrag av kommunen, hand om barn i förskoleåldern.

Flyttat från skolan

Terrorforskaren Magnus Ranstorp är inte förvånad och menar att problemet flyttat från skolan och förskolan till dagbarnvårdare.

Det efter en lagändring 2019 som gör det lättare för kommuner att granska skolor och förskolor i privat regi.

– Kommunerna har inte samma adekvata insyn i den här verksamheten som i förskolan och skolan, säger han.

Krävs en ny lag skyndsamt

Han menar att en lagändring måste till skyndsamt som gör att kommunerna kan granska dagbarnvårdare. Ett förslag på en sådan lagändring ligger på Regeringskansliet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.