Personalen har bland annat spelat ljudböcker för att de boende ska trivas i sina rum. Foto: TT

Coronabeskedet i Göteborg: Inga smittade i äldreomsorgen

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs stad har nu inga konstaterat smittade av covid-19 på äldreboenden eller bland brukare av hemtjänst.
– Det är ju väldigt roligt att hårt arbete har gett resultat, säger Lotta Milleskog, tf stadsdelsdirektör för stadsdelen Centrum.

Under sommaren har antalet konstaterat smittade gått stadigt nedåt, från runt 150 fall i början av juni till noll i början av den här veckan.

I stadsdelen Centrum har antalet smittade inom äldreomsorgen varit noll i några veckor.

– Det är resultatet av ett idogt arbete, hos både våra medarbetare och chefer inom vård och omsorg. Det är ju helt fantastiskt, säger Lotta Milleskog, tf stadsdelsdirektör för stadsdelen Centrum i Göteborg.

Hur ska ni hålla i det här?

– Vi har ju uppenbarligen gjort rätt saker som har minskat smittspridningen. Det är bara att fortsätta på det inslagna spåret, hålla i och hålla ut.

Ett fåtal inom andra verksamheter

De senaste siffrorna från Göteborgs Stad uppger dock att sex brukare är smittade, men de personerna bor på korttidsboende för rehabilitering efter att ha legat på sjukhus.

– De är ju egentligen inte längre smittade eftersom de varit sjuka så länge, men det är ju lång rehabilitering efter en sådan här sjukdom, säger Karin Tidlund, planeringsledare på stadsledningskontoret. Hon är också glad över att antalet konstaterat smittade nu är noll.

– Jag tycker det är fantastiskt roligt. Det är underbart.

Josefson: ”Oerhört skönt”

Kommunstyrelsen ordförande, Axel Josefson (M) twittrade på onsdagen om att antalet smittade är nere på noll inom äldreboenden och hemtjänsten och skriver att ”Det känns oerhört skönt att våra insatser gett resultat. Nu gäller det att hålla i – och fortsätta hålla avstånd”.

I klippet nedan kan du höra om den svåra situationen på ett av stadens boenden i våras:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anställda på Åkershus berättar om rädslan och skräcken hos personalen på boendet där covid-19 nu finns på fem av sex avdelningar. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet