Thore Paulsson, 61 vann SM i hembryggeri 2018. Foto: Privat

Thore från Lidköping – bäst i Sverige på att göra öl

Uppdaterad
Publicerad

Thore Paulsson, 61, från Vinninga utanför Lidköping har vunnit SM i hembryggeri. Han vann tävlingen med en belgisk wit öl som är ett ovanligt öl i Sverige enligt honom.

Intresset för ölbryggeri väcktes när han för fyra år sedan fick en ölbryggarsats av sina barn. Nu är han årets hembryggare.

– Det är lite coolt, säger Thore Paulsson när han beskriver känslan av att ha vunnit SM.

Lidköping

Öl-SM i hembrygd öl är en årlig tävling och arrangemanget lockar ungefär 720 tävlande. Tävlingen har två moment. I första utser domare en vinnaren och i det andra momentet är det publiken som avgör. Ölet som Thore Paulsson vann med heter belgisk wit och det var första gången han gjorde det.

– Det gick ju ganska bra med det, säger Paulsson skrattandes. 

Vad är belgisk wit öl? 

– Det är ett sommaröl kan man säga. I vanliga öl har man ganska mycket humle men i det här ölet har man korianderfrön och pomeransskal för att få en frisk smak.

Fick ölbryggarsats av sina barn

SM- vinnaren blir inbjuden till ett bryggeri i Vimmerby och får producera sitt vinnaröl, som sedan kommer att säljas på Systembolaget.

– Eftersom det är ett sommaröl är det lite försent för att göra det nu. Det får bli nästa sommar, säger Paulsson.

I vanliga fall jobbar Paulsson som mellanstadielärare och har gjort det i 30 år. För fyra år sedan fick han en ölbryggarsats av sina barn för att göra öl på fritiden.  

Vad tycker dina barn om att du har vunnit SM?

– De är jätteglada och tycker att det är riktigt häftigt att få göra det. Jag har fått mycket uppmuntran från dem. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lidköping

Mer i ämnet