Fotomontage Foto: SVT

Tidigare kollega vittnar: Machokultur påhejades av chef

Uppdaterad
Publicerad

Under flera år larmas det om övergrepp på det statliga ungdomshemmet Björkbacken. Trots detta väljer ledningen att rekrytera en chef som saknar den utbildning som krävs. Det visar en granskning gjord av SVT Nyheter Väst och Uppdrag granskning.

– Man började bilda någon slags machokultur bland personalen på avdelningen som påhejas av chefen, säger Stina Gustavsson, tidigare anställd på Sis.

En som upplevde kulturen inifrån är den tidigare verksamhetsutvecklaren Stina Gustavsson, som skickades till Björkbacken från verksamhetskontoret för att utreda hemmets problem. Hon såg en tydlig förändring på Björkbacken när den nya mellanchefen började.

– Det fanns viss personal som jag tyckte var väldigt duktiga, men de valde då att sluta. Istället började man rekrytera väldigt mycket män. Det var även så att flickorna reagerade att det här var väldigt mycket unga män på avdelningen, berättar Stina Gustavsson som fick nog och sade upp sig från Sis förra året.

Granskning av Sis ungdomshem Björkbacken

Saknade rätt kompetens

Sis kompetenskrav för den aktuella tjänsten är en utbildning om minst 180 högskolepoäng inom samhälls- och beteendevetenskap eller vårdvetenskap. Chefen saknar detta. Däremot har han tidigare arbetat som tillförordnad chef, under lång tid som behandlingsassistent och innan dess som ordningsvakt på nattklubb.

– Han uttryckte att han anser att problemet på avdelningen har varit att det har funnits för mycket kortspelare. Och då menar han folk som vill umgås med flickorna, spela kort och prata med dem. Han vill ha personal som står pall när det smäller. Det var illa innan och här börjar det bli ännu sämre. Man börjar bilda någon slags machokultur bland personalen på avdelningen som påhejas av chefen, berättar Stina Gustavsson.

Machokultur enligt Sis-utredning

I en egen utredning från 2020 slår Sis fast att det finns problem med macho- och fostranskultur på Björkbacken. 

– Det har varit ganska svårt att komma åt den kulturen. Det finns väldigt mycket bra människor som jobbar på Björkbacken. Väldigt mycket välutbildad duktig personal som gör ett jättebra jobb. Sen finns det annat som lite grann jobbar under radarn. Jag är verkligen den förste att beklaga det, säger verksamhetsdirektör Malin Östling. 

Chefen vill inte ställa upp på intervju, men meddelar att han inte känner igen sig i bilden av att han skulle ha “hejat på” en machokultur på institutionen. Utöver detta vill han inte kommentera någonting.

Försökte komma till rätta med problemen

Jan-Eric Josefsson som är senior rådgivare till generaldirektören på Sis säger att de följer de regler och riktlinjer som finns för rekrytering, men att man ibland gör avsteg från dem ifall en person kompenserar för bristerna inom ett område med kompetens inom ett annat.

Han säger att man även satt in extra resurser i form av personal och utbildningar för att komma tillrätta med de problem med en osund kultur som funnits på institutionen.

– Det är lite svårt att bedöma om det var särskilt lyckosamt eller om det var misslyckat. Men nu kan vi konstatera att Björkbacken har stängt, säger han.

En längre intervju med ledningen på Sis kan du ta del av här

Starta klippet nedan för att få en sammanfattning av hela granskningen:

Hela granskningen av ungdomshemmet Björkbacken finns på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning av Sis ungdomshem Björkbacken

Mer i ämnet