Avhoppade riksdagsledamoten Hanna Wigh. Foto: SVT

Tidigare SD-ledamoten lämnade inte tillbaka utrustning

Uppdaterad
Publicerad

2018 lämnade Hanna Wigh jobbet som riksdagsledamot efter att en tid ha varit politisk vilde. Sedan dess har riksdagsförvaltningen förgäves försökt få tillbaka bland annat den dator hon fått låna i sitt arbete. Inte heller kronofogden fick kontakt med henne, och nu har Hanna Wigh dömts nu att ersätta riksdagsförvaltningen med runt 20 000 kronor.

Under flera år gjorde sig Hanna Wigh från Falköping ett namn som stridbar företrädare för Sverigedemokraterna.

Men så kom hon i konflikt med partiledningen, som hon kritiserade öppet, och lämnade till sist partiet. Hon var emellertid kvar som politisk vilde i riksdagen till 2018.

Nästan 20 000 kronor

Sedan hon lämnat riksdagen krävde riksdagsförvaltningen att senast den 24 oktober 2018 få tillbaka en utrustning som värderats till närmare 20 000 kronor. Det rör sig om en mobiltelefon, en dator, en pekplatta, en bildskärm och en skrivare.

Trots flera påminnelser återlämnades aldrig sakerna, och till slut skickades inkassokrav.

Dömdes att betala

När Hanna Wigh inte svarade på detta heller begärde riksdagsförvaltningen att en så kallad tredskodom skulle meddelas.

Denna har nu kommit, och i den döms Hanna Wigh att betala det begärda beloppet till riksdagsförvaltningen, som också ska ersättas för sina rättegångskostnader.

– Jag har varken hört eller sett något om detta, så tack för att du berättar det, säger Hanna Wigh till SVT Nyheter Väst.

Ville inte behålla något

Hon hävdar att hon inte har något som helst intresse av att behålla sakerna för egen del, och att hon flera gånger varit i kontakt med riksdagsförvaltningen för att kunna lämna tillbaka sakerna.

– Men jobbet och striderna i Stockholm gav mig PTSD (posttraumatiskt stressyndrom reds.anm) och allt som gällde telefoner påminde mig om tiden i Stockholm. Jag klarade inte av det, än mindre att åka dit. Och man var tvungen att lämna datorn personligen, säger hon.

Tiden gick

En firma som skulle hämta de övriga sakerna bokades om till ny tid och hördes sedan inte av mer. Och så gick tiden.

– Jag borde ha tagit mig i kragen mer, det kan jag ta på mig, medger hon och tillägger att hon ska överklaga domen.

Hanna Wigh ägnar sig nu bland annat åt att starta en förening för att ta hand om djur och människor som farit illa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer