Den tidigare vdn för ett kommunalt bolag i Skövde ska bland annat ha köpt smarta klockor och en hotellnatt på företagskortet. Foto: TT

Tidigare vd i Skövde döms efter privata köp med företagskort

Publicerad

Hotellnatt på Landvetters flygplats, högtryckstvätt och ljudanläggning till hemmet – det är några av de privata inköp som en tidigare vd på ett kommunalt bolag i Skövde gjort och fakturerat bolaget för. Nu döms mannen.

Åtalet väcktes mot den tidigare vdn år 2019 efter misstankar om att använts bolagets pengar till privatköp. Det var en anställd på företaget som upptäckte oegentligheterna och efter interna utredningar fick mannen sparken från sin tjänst.

Nu döms mannen i Skaraborgs tingsrätt till villkorlig dom och dagsböter. Han ska även betala skadestånd på över 100 000 kronor till bolaget. 

Inköp för över 100 000 kronor

Enligt domen har mannen gjort privata inköp för över 100 000 kronor. Åklagaren yrkade på grov förskingring eller grov trolöshet mot huvudman, men domstolen anser att åklagaren inte kunnat bevisa att alla transaktioner som fanns i åtalet utgjort brott och därför blev domen istället trolöshet mot huvudman av normalgraden.

Den tidigare vd:n nekar till brottet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer