Många kinesiska miljarder har satsats i Nevs sedan starten 2012 – starta klippet för att se hur bolaget pengapumpats från Kina i ett decennium. Foto: TT/SVT

Tidslinje: Så har bolag från Kina miljardsatsat på Nevs

Uppdaterad
Publicerad

Tiotals miljarder har pumpats in i Nevs de senaste tio åren – ständigt nya partners i Kina. Men någon ordentlig produktion har elbilsföretaget i Trollhättan aldrig kommit igång med. Varför?

Starta klippet för att få svar och en genomgång av de största Kina-satsningarna som gjorts på Nevs.

Få personer i Sverige har de senaste tio åren hårdbevakat Saab, Nevs och bilfabriken i Trollhättan som Victor Jensen. Han är reporter på Ekonomiekot på Sveriges Radio, och bor själv i Trollhättan.

Enligt Jensen finns det en central sak i berättelsen om Nevs, företaget som skulle resa sig ur Saab Automobiles aska 2012 och börja tillverka elbilar:

– Pengar.

Föreningar och ekonomiska problem

Det har stundtals funnits många miljarder kronor i Nevs, men inte tillräckligt mycket pengar samtidigt, konstaterar Jensen.

– Det har inte funnits en ägare från början som hade alla de pengar som krävdes. Det har gjort att saker dragit ut på tiden, blivit försenade, ägare har bytts och man har fått ekonomiska problem, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.