Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här dras 2050 kilo utrotningshotad pigghaj upp ur havet, bara för att senare hivas tillbaka i sjön. Då var nästan alla döda. ”Olyckligt, men enligt regelverket”, säger Karin Linderholm på Havs- och vattenmyndigheten. Foto: Kustbevakningen/SVT

Tiotals ton utrotningshotad pigghaj dumpas längs västkusten

Uppdaterad
Publicerad

På Kustbevakningens bild från april syns hur drygt två ton pigghaj fastnat i en trål. Ute till havs dumpas varje år tonvis av den utrotningshotade arten, helt enligt regelverket. De flesta hajarna dör.

– Hade den här utrotningen pågått på land skulle den stoppats för flera decennier sedan, säger en tjänsteman på Kustbevakningen.

I klippet berättar Karin Linderholm på Havs- och vattenmyndigheten i Göteborg om hajdumpningen.

Filmbilderna på dumpade döende hajar i Lysekils hamn, som SVT rapporterat om tidigare, har upprört många och en brottsutredning pågår.

Men bara förra året dumpades närmare 23 ton rödlistad och utrotningshotad pigghaj längs den svenska västkusten. Detta eftersom hajen inte får föras i land för att säljas.

Och enligt flera experter SVT Nyheter Väst varit i kontakt med är det bara en mindre del av pigghajarna som överlever processen att först bli fångade i trål och senare släppas fria.

Drygt två ton drogs upp

Rapporterna om den oönskade bifångsten av pigghaj bygger dock på fiskarnas loggböcker, och eftersom alla enligt uppgift inte rapporterar bifångst skulle mörkertalet kunna vara stort.

Under en omfattande kontroll som gjordes i slutet av april råkade Kustbevakningen vara ombord på en fiskebåt som fick upp drygt två ton pigghajar i trålen. När de släpptes i sjön igen var merparten redan döda.

Ingen självklar lösning på frågan

Att så många hajar kan tas upp är ren otur för alla parter. Trålen kan ha hamnat mitt i ett svårförutsägbart stim, uppger flera fiskeexperter för SVT. Det betyder inte att det är gott om pigghaj – nyligen förnyades rödlistningen.

– Det finns redskap som minskar fångsten av pigghajar med uppåt 90 procent. Att många inte använder det beror på att man tappar även värdefull fångst då, säger Daniel Valentinsson, forskare på SLU Aqua.

Han får medhåll av Linus Vedung, utredare på Havs- och vattenmyndigheten:

– Sorteringen sker inte på det sätt som många tror. Du kan ju få torsk i samma storlek och den är du glad för. De där verktygen är inte lösningen på frågan.

I själva verket finns just ingen självklar lösning på frågan.

– Vad ska fiskarna göra om dom får pigghaj i trålen, annat än att sätta ut dem igen? Det är tråkigt, men jag ser ingen lösning på det här, säger Ola Vesterlund, fiskehandläggare på Kustbevakningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer