Tocotukanen Georginas tilltänkte är död. Foto: Bild: Universeum

Tocotukanen Georgina stulen

Publicerad

En av tocotukanerna på Universeum har stulits. Vid lördagsmorgonens dagliga inräkning av fåglarna i regnskogen konstaterade en djurvårdare att honan Georgina saknades.

Tocotukanhonan sågs senast vid 17-tiden på fredagen. På lördagmorgonen var hon spårlöst försvunnen. Personalen hade en viss förhoppning om att hon hade gömt sig, men så var inte fallet.

– Hon har blivit stulen, det finns inga alternativ, säger Jan Westin, anläggningens vetenskapliga ledare, till Västnytt på söndagen.

Georgina släpptes ut i Universeums regnskog i slutet av mars. Sedan dess har hon och hanen Big George funnit varandra, efter ett något spänt första möte.

– Det här känns jättetråkigt, det är svårt att få de här fåglarna att gå ihop, men vi hade lyckats. Han hade precis börjat uppvakta henne.

Hur stölden gått till är oklart, men Jan Westin tror att någon kan ha stoppat ner den sällsynta fågeln i en väska och burit ut henne.

– Tyvärr så var hon ju inte skygg, och just en fredagkväll är det inte många inne i regnskogen.

Han hyser ändå vissa förhoppningar om att fågeln återfinns. Georgina var chip- och ringmärkt och är därför praktiskt taget osäljbar.

– Många fågelvänner har hört av sig och jag hoppas att det kommer in något tips. Har man en sån här fågel så vill man ju visa den, tänker jag.

– I den bästa av världar smygs hon tillbaka in i hägnet.

Stölden är polisanmäld.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västnytts årskrönika 2014

Mer i ämnet