Arkivbild. Foto: Lise Åserud / TT

Torkan slår hårt mot hästägare

Publicerad

16 procent av landets hästar finns i Västra Götalandsregionen och nu växer oron för torkan även inom hästnäringen som kan få stora problem med att klara foderförsörjningen.

Det finns mer än 355 000 hästar i Sverige och Västra Götaland är näst efter Skåne den hästtätaste regionen med 56 400 hästar enligt Jordbruksverkets senaste statestik. En medelstor halvblodshäst äter cirka 13 kilo grovfoder per dag och behovet av bete och hö är stort vilket lett till att hästägare nu söker foder utomlands.

– Det råder en oro för både betessäsongen, om betet torkar, och för vintern. Om foderleverantören inte får tillräckliga mängder måste man ju söka foder på andra håll. Och oavsett så stiger priserna. Det påverkar alla ekonomiskt, säger Anna Reilly ridskolerådgivare vid Svenska ridsportförbundet, till TT.

Från kontinenten

Hon konstaterar att många nu söker foder i länder som Polen och Tyskland.

– Jag tror att vi som en konsekvens av torkan kommer att få se transporter från andra delar av Europa, där det regnat mer.

Anna Reilly välkomnar därför de kommuner som upplåter sina grönytor till bete och slåtter.

– Men de flesta ridskolor har inte balmaskiner och annan utrustning till att ta eget foder. Så det finns ändå många praktiska utmaningar.

Det hästägare kan och måste göra är att samarbeta, fortsätter hon.

– Känner man till mark som inte används, kontakta ägaren och någon som kan slå. Vi har mycket oanvänd mark i landet. Vi måste ta gemensamma krafttag för att använda den, och det hade varit jättebra om staten uppmanar alla markägare att bidra, säger Anna Reilly.

Stöd till stängsel

Lantbrukarnas riksförbunds (LRF:s) branschavdelning LRF Häst ber också sina medlemmar att hjälpa varandra, och efterlyser också statligt stöd för att underlätta för djurägare i det allvarliga läge som råder.

– Vi skulle till exempel vilja se fraktstöd för att kunna transportera hö inom landet och från utlandet, dispens från bevattningsförbud och stöd till att sätta upp stängsel så att djuren kan beta i skogar. Och det är otroligt viktigt att få ut uppmaningen att slå vartenda strå som finns, säger Lotta Folkesson.

På måndag kommer landsbygdsminister Sven-Erik Bucht hålla pressträff tillsammans med Jordbruksverket och LRF, med anledning av torkan.

Fakta: Hästar i Sverige

Visa

Antalet hästar i landet skattas till 355 500.

Flest hästar finns i Skåne och Västra Götaland.

Antalet hästar som står på ridskolor är 18 300. Flest ridskolehästar finns i Stockholms län.

Tre fjärdedelar av alla hästar finns inom större tätorter eller i tätortsnära områden.

Det finns fler hästar än mjölkkor i Sverige. Antalet mjölkkor är drygt 323 000. Det totala antalet nötkreatur är dock vida högre: 1,4 miljoner.

Källa: Jordbruksverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer