Christer Karlsson från Brålanda.

Foderhjälpen vill stötta djurägare

Uppdaterad
Publicerad

Torkan har nu fått djurvänner att engagera sig i sociala medier. Efter bara en knapp vecka har gruppen ”Foderhjälpen 2018” fått över 6000 medlemmar, där man erbjuder och efterfrågar foder till sina djur.

– Jag har runt 10 hektar som ligger i träda, och det är ju bättre att något djur får äta sig mätt på det än att jag putsar ner det, säger Christer Karlsson, Brålanda.

Han har än så länge inte fått någon som kommit för att ta hand om det foder som finns på hans marker i Dalsland. Många har hört av sig, någon till och med från Dalarna, men i och med att man själv måste skörda fodret, rulla och pressa till balar, så är det än så länge ingen som nappat.

– Det märks att det är lite panikkänsla bland de som ringer, säger Christer Karlsson. Häst och fårägare som nu börjar inse att det börjar bli en akut foderbrist.

Många som frågar

Foderhjälpen har många som frågar efter foder att köpa och på sidan finns möjlighet att geografiskt söka efter den som har foder till salu eller vill skänka.

– Jag kan förmedla kontakter för att rulla och pressa fodret, men det är ju utgifter som djurägaren får stå för själva, säger Christer Karlsson.

– Men jag hoppas verkligen att fodret kommer till nytta, jag är djurvän och jag menar att vi har ett nödår här när det gäller foderbristen, så då får vi alla hjälpas åt.

Göteborgs kommun även aktiva i foderhjälp

Det finns cirka 72 hektar grönytor i Göteborgs kommun, som motsvarar ungefär 100 fotbollsplaner, som erbjuds att, på eget ansvar, skörda och kontrollera fodret. Det är fråga om ytor som normalt sett klipps ned utan att gräs och hö tas tillvara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.