Totalt rökförbud på Skaraborgs sjukhus

Publicerad

Tretton år efter första beslutet om rökförbud togs sätter nu ledningen på Skaraborgs sjukhus ner foten. Totalt rökförbud på hela sjukhusområdet från sista maj. Och den som bryter mot förbudet riskerar arbetsrättsliga åtgärder.

Det är inte inomhusmiljön det handlar om den här gången utan hela sjukhusområdet utomhus. Här ska det nämligen vara helt rökfritt från och med den sista maj och det gäller inte bara sjukhuset i Skövde utan även sjukhusen i Falköping, Mariestad och Lidköping.

Något som gör att byggnadsarbetaren och saneraren Mats Lilja på Skaraborgs sjukhus känner sig jagad som rökare.

– Det ska väl vara frivilligt att vill man röka utomhus så ska man väl få göra det, säger han till SVT Västnytt.

Men meningarna går isär när det gäller rökning utomhus.

– Ett sjukhus ska ju ändå vara rent och rök är inte rent, så ju längre bort rökarna står desto bättre är det, säger Tommy Emilsson.

Beslutet togs för 13 år sedan

Redan för 13 år sedan togs beslutet om att göra sjukhusen rökfria, men ännu har sjukhusledningen inte lyckats genomföra det trots att de så kallade rökhusen utanför sjukhuset togs bort för flera år sedan.

Det beskriver stabschefen på Skaraborgs sjukhus, Eva Sundström, som ett misslyckande.

– Jag tror inte att vi varit tillräckligt tydliga med vad som gäller och det beklagar jag.

Men tydliga ska de vara den här gången. För nu ska det satsas på en ny informationskampanj och även viss utbildning eftersom sjukhusledningen inte vill att personal luktar rök när de behandlar patienter. Dessutom läker patienterna i sin tur snabbare om de inte röker under pågående behandling. Den här kampanjen beräknas kosta ett par miljoner kronor av skattebetalarnas pengar.

Rökning kan leda till arbetsrättliga åtgärder

– Det finns alltid hål att fylla inom sjukvården, men i förlängningen och med den forskning som finns så kanske vi kommer att kunna göra de besparingarna på annat sätt, säger Eva Sundström

Om det visar sig att personal fortfarande röker inom sjukhusområdet, trots upprepade diskussioner, utbildning och rökavvänjningsinsatser, så kan det enligt Eva Sundström bli tal om arbetsrättsliga åtgärder.

Är inte det att gå för långt?

– Det kan man tycka men samtidigt vill vi verkligen genomföra detta, säger Eva Sundström.

Mats Lilja, som arbetar tillfälligt på Skaraborgs sjukhus med att sanera delar av sjukhusbyggnaden, tror inte att en sådan här informationskampanj hjälper.

Vad ska du göra när rökstoppet införs i maj?

– Förhoppningsvis ska jag inte jobba kvar här då, säger Mats Lilja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer